Spíš lupou než kosou. Houbařská sezona moc radosti nepřináší

Události: Houby se neukazují, může za to sucho (zdroj: ČT24)

Milovníkům barevných hlaviček vykukujících z lesního porostu by právě v těchto dnech měla začínat hlavní sezona. Ovšem na řadě míst si houbaři zoufají, a to především kvůli suchu. Houby se objevily především na Šumavě, kde spadl dostatek vody. Tamní mykologové věří, že září jim ještě udělá radost.

Šumava zůstává podle meteorologů jednou z posledních vlhčích oblastí. Proto jsou tam houbaři úspěšnější než jinde v České republice. Houbařka Zdeňka Paroubková přijela ze Strakonic, v okolních lesích se potácela s prázdným košíkem. Mezi Filipovou Hutí a Modravou ho ale za dvě hodiny naplnila hříbky.

Podle České mykologické společnosti se během letních měsíců ukázaly houby také třeba na Jindřichohradecku, Českokrumlovsku, Chebsku, v Chřibech nebo Beskydech. Jinak ale v otevřených lesích prakticky nerostou, a když už vyrostou, „doslova usychají nastojato“, píší mykologové na svém webu.

Vlhkost půdy v Česku
Zdroj: ČHMÚ

Také na internetových diskuzních fórech hlásí houbaři spíše ojedinělé nálezy. Nerostou podle nich ani prašivky a ostatní lesní plodiny. Mykologové z Klatov dokonce zrušili pravidelnou výstavu. „Vystavovat jen to něco málo sušených hub, které máme k dispozici, by nebylo to pravé,“ říká předseda klatovského mykologického klubu Svatopluk Ján.

Průměrně se v Česku podle čísel ministerstva zemědělství sebere 22,5 tisíce tun hub ročně. Letošní rok ale s největší pravděpodobností čísla srazí.