Osm řidičů jde před správní řízení za couvání na D11. Hrozí jim pokuta i zákaz řízení

Prvních osm řidičů čeká za nebezpečné couvání na dálnici D11 správní řízení. Policie jejich případ předala královéhradeckému magistrátu. Ve správním řízení provinilcům hrozí pokuta až 10 tisíc korun, odebrání řidičského průkazu na jeden rok a sedm trestných bodů. Další dva řidiči se po vyhodnocení kamerových záběrů trestu vyhnou. K couvání je totiž donutilo riskantní chování ostatních.

První šoféři, kteří v půlce srpna nebezpečně couvali na dálnici D11, jsou blíž trestu. Policie jejich přestupky předala magistrátu v Hradci Králové. „Osm řidičů jsme už oznámili k projednání na magistrát,“ řekl policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Podle mluvčího hradeckého magistrátu Petra Vinkláře budou správní řízení s řidiči zahájena v příštím týdnu. „Přestupkový odbor je zavalený, protože policie ho zásobuje ještě přestupky z festivalu Hip Hop Kemp, který se konal na konci srpna“ řekl Vinklář.

Dva lidé se trestu vyhnou. Policie totiž zjistila, že k porušení předpisů je donutili riskující řidiči před nimi. „Když jsme vyhodnotili kamerové záznamy, tak jsme přehodnotili dva případy a zjistili jsme, že nedošlo ke spáchání přestupku. Byli nuceni zastavit a kousek couvnout kvůli chování ostatních řidičů, kteří se tam otáčeli,“ vysvětlil Čížkovský.

Policie stále pokračuje v prohlížení záběrů a identifikování zbývajících zhruba třech vozidel a jejich řidičů. Nebezpečné chování 26 řidičů zachytily kamery na 68. kilometru dálnice D11 u Chlumce nad Cidlinou 17. srpna. Hazardující motoristé se chtěli vyhnout koloně, která se v místě sjížděla po dopravní nehodě, a couvali k blízkému exitu. Královéhradeckým policistům výrazně pomohly záběry jednoho řidiče kamionu, další svědci se nepřihlásili.