O pronájmu Alžbětiných lázní rozhodnou Karlovy Vary až po volbách

Události v regionech: Osud Alžbětiných lázní (zdroj: ČT24)

O pronájmu karlovarských Alžbětiných lázní budou rozhodovat až noví zastupitelé po volbách. Schválilo to v úterý zastupitelstvo města. Koncesní smlouvu se sdružením firem Hochtief a Royal Spa vzali zastupitelé jen na vědomí. Záměr počítá s investicí 561 milionů korun do rekonstrukce posledních městských lázní v Karlových Varech, převážnou část by hradilo město.

„Projekt není mrtvý, ale stále živý. A my jsme dnes řekli novému zastupitelstvu, že jsme něco projednali a připravili a bude jen na nich, jestli koncesní smlouvu schválí,“ řekl po úterním jednání zastupitelstva karlovarský primátor Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa).

Podle něj zastupitelstvo v návrhu zohlednilo výhrady části svých členů k tomu, že by schválením smlouvy zavázalo příští vedení města. Zastupitelé v usnesení také doporučili svým nástupcům po volbách projednat koncesní smlouvu.

Podle předběžné dohody by sdružení firem mělo zrekonstruovat památkově chráněný objekt za 561 milionů, z toho 450 milionů by šlo z peněz města. Společnost Royal Spa by 25 let provozovala v budově lázně a platila městu nájem. Poté má vrátit objekt městu ve stavu jako po rekonstrukci. Radnice by také ručila za úvěr investora ve výši 100 milionů korun.

Podle Martina Plachého, ředitele Royal Spa, sdružení firem splnilo požadavky, které město už dříve schválilo. Ze schvalování koncesní smlouvy se podle něj stalo předvolební téma s řadou polopravd a zavádějících informací.

Alžbětiny lázně dnes spravuje společnost vlastněná městem. Loni vykázala ztrátu 4,8 milionu korun. Objekt v centru města je zanedbaný a nutně potřebuje rekonstrukci. Příprava koncesního řízení, které mělo situaci městských lázní vyřešit, přitom trvala několik let.