Poslanci nemají rozhodovat o svých platech, je to trapné divadélko, říká předseda sněmovny

Radek Vondráček a Jaroslav Kubera hosty Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Systém na výpočet platů poslanců a dalších ústavních činitelů by se měl podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) změnit. Nejlépe tak, aby politici o svých platech nerozhodovali sami. „Je to vždycky trapné divadélko,“ prohlásil v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že projednávání navíc blokuje rozhodování o podstatných věcech.

Poslanci mají v současnosti na stole vládní návrh na zbrzdění růstu platů, kterým se budou znovu zabývat ve druhém čtení na konci října. Není ale jisté, jestli se zákon stihne schválit tak, aby mohl začít platit od 1. ledna. Návrh musí projednat ještě Senát a podepsat prezident.

„Máme září, tak nestihneme do konce roku nějaké komplexní řešení, takže teď se s tím nějak vypořádáme, ale jsem jenom pro, ať se přijme nějaký úplně jiný systém,“ prohlásil Radek Vondráček v debatě České televize.

Zároveň uznává, že změnit systém na výpočet platů politiků nebude snadné. „Jestliže se podaří někomu z kolegů vymyslet nějaký systém, nejlépe tak, aby o tom rozhodoval někdo jiný, osobně se zasadím o to, abychom mu instalovali pamětní desku v Poslanecké sněmovně,“ uvedl předseda dolní komory parlamentu.

Výši platů politiků by podle něj neměli určovat politici samotní. „Nemáme o tom rozhodovat. Je to vždycky trapné divadélko a blokuje to rozhodování o jiných, podstatných věcech ve sněmovně,“ říká k tomu Vondráček.

Jeho stranický šéf a premiér Andrej Babiš (ANO) již dříve uvažoval nad tím, že by o platech ústavních činitelů mohla rozhodovat například speciální agentura nebo odměnová komise.

Platy politiků závislé na minimální mzdě, navrhuje Jaroslav Kubera

Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od které se odvíjí. Pro letošní rok se počítá jako 2,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře. Základní plat řadového poslance nebo senátora je aktuálně téměř 76 tisíc korun, k němu ale ještě patří řada náhrad.

„Už to, že je nějaký koeficient, je správně. A pak se to počítá, když porostou platy. Měla by být vyšší závislost, já bych udělal závislost na minimální mzdě, a obráceně, tedy když si poslanci přidají, musí stejné procento přidat i těm ostatním. Pak bychom možná o tom nemluvili, protože by všichni byli spokojení,“ navrhl místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který byl dalším hostem Otázek Václava Moravce.

Jaroslav Kubera hostem Otázek Václava Moravce
Zdroj: ČT24

Poslanecká sněmovna na srpnové schůzi podpořila a poslala do dalšího kola projednávání vládní návrh, který má podle svého zdůvodnění zbrzdit zvyšující se rozdíl mezi platy představitelů státní moci a ostatních lidí placených z veřejných rozpočtů.

Platy ústavních činitelů se podle návrhu od příštího roku sice mají zvýšit, ale pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí.

Otázky Václava Moravce se kromě výše platů politiků věnovaly ve své první části také nejisté situaci kolem postu ministra zahraničí nebo aktuálnímu  průzkumu volebních preferencí.

Celé Otázky s Radkem Vondráčkem a Jaroslavem Kuberou lze zhlédnout ve videu v čele článku. K dispozici jsou také ve zvukové podobě jako Podcast.