Na silnicích o prázdninách zemřelo o pětinu víc lidí než loni. Policie to přičítá i horku

Počet obětí dopravních nehod v Česku vzrostl o prázdninách oproti loňsku zhruba o pětinu. Na silnicích zemřelo za letošní červenec a srpen 121 lidí, loni za stejnou dobu 101 lidí. Na základě předběžných policejních údajů to řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Na růstu počtu obětí mělo podle něj podíl horké počasí.

„Samozřejmě se pod tím podepsalo teplé počasí. Ovlivnilo celý rok,“ uvedl Lerch. Na silnice vyrazil velký počet motorkářů a cyklistů, což se odrazilo i na počtu mrtvých. V srpnu tvořili motorkáři a cyklisté více než třetinu všech obětí nehod.

Řada motocyklistů zahynula podle ředitele dopravní policie proto, že svůj stroj nezvládla, nebo protože jim nedali přednost řidiči aut. U cyklistů byly zase zřejmě za úmrtími mnohdy zdravotní problémy. „Cyklisté často možná přecenili své síly,“ uvedl Lerch.

Možný vliv horkého počasí je podle něj vidět i na příčinách smrtelných nehod aut. V řadě případů totiž hrála roli únava a nepozornost řidičů a následné přejetí vozu do protisměru. 

Nejvíc mrtvých bylo v jižních Čechách

Nejtragičtějším dnem prázdnin byla sobota 11. srpna, kdy podle předběžných údajů zemřelo sedm lidí. Patřila mezi ně například dvojice motorkářů, kteří se čelně střetli u Hluboké nad Vltavou. O týden později, v sobotu 18. srpna, zemřelo při nehodách šest lidí. Čtyři z nich připravila o život kolize dodávky a osobního auta u Vodňan na Strakonicku.

Právě na jihu Čech se o prázdninách umíralo při dopravních nehodách nejvíc, o život tam přišlo 19 lidí. Shodně po 15 mrtvých přisuzují předběžné statistiky Středočeskému a Jihomoravskému kraji. Naopak nejméně lidí, pouze dva, zahynulo při nehodách v Královéhradeckém kraji. 

Meziročně stoupl o letošních prázdninách počet mrtvých ve většině krajů. Pokles zaznamenali policisté pouze v krajích Plzeňském, Ústeckém a Jihomoravském.

  • Středočeský: 13/15
    Jihočeský: 16/19
    Karlovarský: 4/5
    Plzeňský: 12/6
    Ústecký: 9/4
    Liberecký: 5/6
    Královéhradecký: 2/2
    Pardubický: 3/5
    Vysočina: 6/10
    Jihomoravský: 17/15
    Zlínský: 6/7
    Olomoucký: 3/12
    Moravskoslezský: 9/10
    Údaj za Prahu zatím nebyl zveřejněn.
  • Zdroj: ČTK, Policie ČR

Během prázdnin se stalo několik nehod, při nichž zemřelo více lidí najednou. V polovině července zahynuli při střetu osobního a nákladního auta na Olomoucku tři lidé a další dva byli vážně zraněni. Koncem července pak při nehodě dvou osobních aut v Třeboni zemřeli tři lidé a šest lidí bylo zraněno. V první polovině srpna u Doks na Českolipsku zemřeli po čelním střetu osobního auta a kamionu také tři lidé.

Počet úmrtí meziročně vzrostl také za celé období od začátku roku do konce srpna, a to téměř o desetinu na 353 zemřelých.

  • leden: 30/39
    únor: 26/22
    březen: 30/29
    duben: 35/39
    květen: 40/55
    červen: 62/48
    červenec: 45/55
    srpen: 56/66 (předběžný údaj)
    celkem: 324/353
  • Zdroj: Policie ČR