Na jihu republiky bude vydatně pršet celý víkend, na Moravě hrozí silné bouřky

Jihu České republiky hrozí až do pondělního večera vydatné deště. Za tři dny může spadnout i 120 litrů vody na metr čtvereční. V sobotu odpoledne a večer mohou navíc být na Moravě silné bouřky, doprovázené přívalovými srážkami. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Varování před vydatným deštěm platí od sobotního poledne do pondělních 21:00 pro Klatovsko, Jihočeský kraj, Vysočinu, Jihomoravský kraj a většinu Zlínského kraje. Za tři dny může v těchto místech podle meteorologů spadnout 60 až 120 litrů vody na metr čtvereční.

„V průběhu uvedeného období bude intenzita deště přechodně zesilována bouřkami, krátkodobé úhrny mohou dosáhnout až 30 milimetrů,“ uvádí ČHMÚ.

Na menších tocích v povodí horní Vltavy může při vydatnějším dešti v noci na pondělí docházet ke krátkodobému dosažení prvního, tedy nejnižšího stupně povodňové aktivity.

Silnější bouřky meteorologové předpokládají v sobotu odpoledne a večer na východě a severovýchodě Česka. Bouře mohou být doprovázeny přívalovými srážkami. Varování se týká Olomouckého a Moravskoslezského kraje a také Vsetínska.

Září bude teplejší než obvykle

Celkově bude letošní září podle meteorologů teplejší než obvykle. Teplý bude hlavně příští týden, kdy má ale také nejvíc pršet. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi ČHMÚ.

„Předpokládáme, že období od 3. do 30. září 2018 bude jako celek teplotně nadprůměrné,“ uvádějí meteorologové. Nejteplejší podle nich bude příští týden, kdy by se teplota vzduchu přes den měla pohybovat nejčastěji kolem 23 stupňů Celsia.

V dalších třech zářijových týdnech se ochladí, ale jen mírně. „Očekáváme průměrné týdenní teploty v blízkosti rozhraní normálních a nadnormálních hodnot pro tuto roční dobu,“ uvedli meteorologové.

Z hlediska srážek budou následující čtyři týdny jako celek průměrné. Nejvíc pršet bude pravděpodobně příští týden. „Následně očekáváme postupné slábnutí srážkové činnosti, což celkovou vláhovou bilanci v oblastech s velkým srážkovým deficitem zmírní jen částečně,“ uvedl ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 3. do 30. září je 13,3 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1996, kdy průměr činil 10 stupňů. Zatím nejvyšší průměr 16,7 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1999.