Měl jsem splín, řekl muž vyhrožující bombou v nákupním centru na Smíchově. Policie zveřejnila jeho telefonát

Události: Muž vyhrožoval bombou v nákupním centru Anděl (zdroj: ČT24)

Kriminalisté dopadli muže, který v pondělí vyhrožoval bombovým útokem v nákupním centru na pražském Smíchově. Za to mu hrozí až 12 let vězení. Centrum bylo zhruba šest hodin zavřené, policisté ale žádnou výbušninu nenašli. Ve čtvrtek zveřejnila policie telefonát, ve kterém muž požaduje deset milionů korun.

Muž tvrdil, že v nákupním centru uložil pětikilovou trhavinu. Nálož hledali psi vycvičení na vyhledávání výbušnin, přivolán byl také pyrotechnik. Centrum bylo zavřené zhruba od 15:15 do 21:15. Z bezpečnostních důvodů byla také zastavena doprava v Plzeňské ulici ve směru od Anděla na Řepy a v ulici Stroupežnického.

Muž chtěl, aby dali policisté v 18:00 v tašce do jedné z popelnic za obchodním centrem deset milionů korun v pětiseteurových bankovkách. „Jinak celý barák poletí do vzduchu,“ řekl v telefonátu.

V těchto dnech probíhá vyčíslení škody, která bude dosahovat zřejmě několika milionů. „Samozřejmě půjde na vrub stíhanému muži,“ uvedl pražský policejní mluvčí Jan Daněk. Policisté muže zadrželi v úterý odpoledne na Smíchově.

U výslechu se k výhružkám přiznal. „Jako motiv uvedl to, že měl splín a nic lepšího ho nenapadlo. Na závěr výslechu muž svého jednání litoval a omlouval se za to, co udělal,“ dodal mluvčí.

Policie většinu anonymních volajících vypátrá

K letošnímu červenci policie vyšetřuje 54 případů, kdy mělo dojít k šíření poplašné zprávy. „Objasněno bylo již 34 skutků a většina z nich jsou stále ve vyšetřování,“ doplnila mluvčí policejního prezídia Eva Kropáčová.

Většina případů je podle ní nakonec objasněna a viník dopaden. Za to, že na sebe chtějí lidé podle mluvčí upozornit, ale mohou jít až na dva roky do vězení.

Za poslední dva roky policie zasahovala u zhruba 130 případů s podezřelými předměty. Počet anonymních oznámení o uložení výbušniny ve vlaku, škole nebo obchodním centru se od roku 2016 nepatrně snížil, a to z 16 na 13 případů. Každý výjezd přitom podle mluvčí stojí policii i desítky tisíc korun.