Dva cizinci se budou kvůli březnové potyčce na Smíchově zpovídat u soudu z vraždy

Dva cizinci půjdou kvůli potyčce v autobuse, po které zemřel další cestující, před soud. Dozorující státní zástupkyně Tereza Čeplová potvrdila ČT, že je obžaluje z vraždy. Čeká pouze na překlad obžaloby do ruského jazyka. Incident se stal letos v březnu v Praze na Smíchově. Útočníkům hrozí až 20 let vězení.

Původní těžké ublížení na zdraví nakonec vyšetřovatelé překvalifikovali na vraždu a výtržnictví, protože zraněný muž později zemřel.

„V současné době už je napsána obžaloba na oba obviněné, kteří jsou nyní ve vazbě. Vzhledem k tomu, že muži požádali o přeložení obžaloby, bude obžaloba podána Městskému soudu v Praze okamžitě po jejím překladu,“ uvedla dozorující státní zástupkyně Tereza Čeplová s tím, že obviněnými jsou muži z Litevské a Lotyšské republiky.

Policisté vyjížděli 13. března na Smíchov kvůli nahlášené střelbě v autobusu. Na místě našli zraněného jedenapadesátiletého Čecha, který střílel z plynové pistole. Podle obžaloby se ale muž bránil dvojici cizinců, kteří autobus opustili ještě před příjezdem policie. 

Ze záznamů bezpečnostních kamer je zřejmé, že jeden z útočníků odnesl zbraň s sebou. Oba cizince dopadli policisté o dva dny později, a to na základě informací od veřejnosti.

„Oba jsou stíháni za zločin vraždy v kombinaci s přečinem výtržnictví. Jednomu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 10 až 18 let a druhému trest v rozmezí 12 až 20 let,“ upřesnila dozorující státní zástupkyně Tereza Čeplová.