Škromach se vrátil na ministerstvo práce jako poradce pro zaměstnanost

Někdejší ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) se vrátil na ministerstvo jako poradce, má na starosti oblast zaměstnanosti. Napsala to Mladá fronta Dnes. Ministerstvo od konce července vede Jana Maláčová (ČSSD), svůj tým poradců teprve sestavuje.

„Spolupracuje jako poradce,“ řekla deníku Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového oddělení ministerstva. Kdy a za jakých podmínek se Škromach do resortu vrátil, sám říct nechtěl. Ministerstvo později uvedlo, že Škromacha zaměstnalo na dohodu o pracovní činnosti od 14. srpna a platí mu 350 korun za hodinu.

Jedenašedesátiletý Škromach patřil od poloviny 90. let k nejviditelnějším postavám ČSSD. Ministrem práce a sociálních věcí byl v letech 2002 až 2006 ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. Později byl zvolen senátorem za obvod Hodonín a stal se i místopředsedou Senátu.

Po volbách do sněmovny v roce 2013 se s dalšími čtyřmi členy vedení ČSSD zúčastnil utajované schůzky u prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Po vyzrazení schůzky a pokusu o vnitrostranický puč musel rezignovat na post místopředsedy strany a v roce 2015 se už nedostal ani do předsednictva ČSSD.

Přes ztrátu formálního vlivu ale Zdeněk Škromach zůstal jednou z výrazných postav té části sociální demokracie, která má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi. Někdejšího předsedu strany, který se ale s ČSSD rozešel ve zlém, podporoval například v prezidentských volbách v začátkem roku 2013, přestože sociální demokracie tehdy do souboje o křeslo hlavy státu vyslala Jiřího Dientstbiera mladšího.

V posledních letech Škromach proslul zejména krátkými videi – „Hovory od bazénku“ – nebo focením selfie s politiky a dalšími známými osobnostmi. Často i na takových místech, jako byl průvod na připomínku holokaustu v Terezíně, což vyvolalo kritiku.

Zdeněk Škromach s Milošem Zemanem na zabijačce
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

V roce 2014 zvažoval, že by v budoucnu kandidoval na prezidenta republiky. Zdůvodňoval to tím, že „určitě existuje prostor pro lidového prezidenta“. Jeho slova ale nevyvolala příliš příznivou odezvu ani v ČSSD. V předloňských senátních volbách Škromach neobhájil mandát a do letošní prezidentské volby se nakonec nepřihlásil.