Zeman udělil desátou milost. Dostal ji člověk odsouzený za braní úplatků

Prezident Miloš Zeman udělil milost vězni s onkologickým onemocněním, který byl potrestán za zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Jde tak o desátou milost, kterou Zeman od roku 2013, kdy je ve funkci, udělil. Jméno Hrad nezveřejnil. Podle serveru Aktuálně.cz je omilostněným bývalý starosta Hevlína na Znojemsku Drahomír Nosek, který za úplatek pomohl muži trestanému za drogový delikt vyhnout se obecně prospěšným pracím. ČT v úterý odpoledne mluvila s jeho manželkou – ta řekla, že žádnou informaci z Hradu nemají.

„Prezident republiky přihlédl k tomu, že omilostněný se řadu let léčí s onkologickým onemocněním, které vyžaduje dlouhodobou a vysoce specializovanou péči na odborném lékařském pracovišti, a prominul mu zbytek trestu odnětí svobody uloženého za trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, maření výkonu úředního rozhodnutí a přijetí úplatku,“ uvedl na webu Hradu mluvčí Jiří Ovčáček. 

Omilostněný muž podle Ovčáčka dosud vedl bezúhonný a společnosti prospěšný život a trestných činů se dopustil pouze jedním skutkem. Vzhledem k tomu, že již nevykonává veřejnou funkci, je podle Hradu recidiva obdobného skutku vyloučena.

„Prezident republiky za této situace nepovažuje za smysluplné trvat na výkonu zbytku trestu a svým humanitárním gestem tak umožnil omilostněnému napřít veškeré své síly na boj se život ohrožující nemocí,“ dodal Ovčáček.

Nosek byl odsouzen ke 2,5 roku vězení. V roce 2011 dostal úplatek od muže, který byl za drogový delikt potrestán 200 hodinami obecně prospěšných prací. Za částku, jejíž výše nebyla zveřejněna, potvrdil Probační a mediační službě, že muž trest splnil, přestože nikdy práce nevykonal. Noska usvědčily odposlechy. Původně dostal čtyři roky, opakovaně se ale odvolával, a dosáhl tak snížení trestu. Kvůli nemoci ale do vězení vůbec nenastoupil.

Podnět k posouzení žádosti o milost dostal prezident od ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO). Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Pravomoc v udílení milostí proto převedl v prosinci 2013 na ministerstvo spravedlnosti. 

Většinu z dosud udělených milostí pak Zeman odůvodnil nepříznivým zdravotním stavem odsouzených. Největší kontroverze vzbudilo loňské rozhodnutí udělit milost pro Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu. Naposledy Zeman udělil milost letos v březnu. Dostal ji muž, který při dopravní nehodě usmrtil svou manželku a syna.

Zemanovi předchůdci ve funkci prezidenta udělovali milostí výrazně víc. Od Václava Klause dostalo za jeho desetiletého úřadování na Hradě individuální milost 412 lidí. Václav Havel jako český prezident udělil za deset let v úřadu milost 1247 lidem, předtím jako federální prezident jich dal 601.