Poplach na pražském letišti. Od pilotova ohlášení do příjezdu hasičů uběhly tři minuty

Události: Od ohlášení domnělého požáru do příjezdu hasičů k letadlu uplynuly tři minuty (zdroj: ČT24)

Hasiči na Letišti Václava Havla už mají kompletní zprávu o nouzovém stavu letadla tuniských aerolinií, jehož kapitán krátce po dosednutí stroje na ranvej ohlásil požár. Okamžiky od prvotní informace pilota až po příjezd záchranářů k letadlu zabraly necelé tři minuty. Zhruba stovka cestujících se evakuovala po nouzových skluzavkách, nakonec byl poplach falešný.

„Prosím, vyhlásili jsme nouzový stav…  Systém hlásí požár pomocné jednotky (APU),“ ohlásil pilot v 9:39 ráno na letišti. O pár vteřin později informoval dispečer letištní hasičskou jednotku.

Krátce po ohlášení hasiči vyjeli na místo. Asi stovka cestujících v té chvíli stále ještě seděla v letadle, připoutána bezpečnostními pásy. Až po několika minutách letuška otevřela dveře letadla, vyzvala je k opuštění letadla a nafoukly se všechny čtyři skluzy po stranách letadla. 

„Naše jednotka se dostavila na místo v 9:42, kdy už proběhla evakuace (…). Zásahu se zúčastnila celá naše jednotka, což je jeden velitel, 15 mužů a všechna naše vozidla,“ přiblížil vedoucí služeb Hasičského záchranného sboru Letiště Praha Zdeněk Čelikovský.

Hasiči letadlo prohlédli a zhruba po půlhodině potvrdili, že na palubě boeingu požár není a letadlo předali do rukou techniků.