Suterén nové budovy Národního muzea vytopila voda

Do suterénu památkově chráněné nové budovy Národního muzea vytekla v neděli dopoledne z poškozeného potrubí voda do výše až dvaceti centimetrů. Škody ale zřejmě nebudou nijak velké. Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky to vypadá, že voda zase přirozeně odteče. Nová budova muzea je však v neděli pro návštěvníky uzavřena.

Hasiči byli do nové budovy Národního muzea povoláni před 11. hodinou. Na místě zjistili poškození potrubí a únik vody. „Bylo tam zhruba patnáct až dvacet centimetrů vody,“ řekl mluvčí hasičů Kavka.

Hasiči zavolali údržbáře muzea a vodárenskou společnost, které věc předali. Byli také připraveni vodu odčerpat, pokud by to bylo nutné. „Vypadá to, že naše asistence tam není potřeba, že ta voda přirozeně odteče ze suterénu,“ doplnil mluvčí hasičů.

Pracovníci pražských vodovodů a kanalizace (PVK) následně zjistili, že byla porucha na veřejném vodovodu, odkud voda do suterénu prosákla. Pracovníci PVK nejprve v suterénu uzavřeli přívod vody. Následně vykopali sondu, kterou zjistili zdroj vody. Závada na potrubí by měla být odstraněna ještě během nedělního večera.  

 Mluvčí muzea potvrdila, že vodu ze suterénu nebylo třeba odčerpávat. Škody se podle ní zjišťují, ale nebudou velké. „Jedná se o technické zázemí, kde v podstatě nic není. Je tam dlažba, nejsou tam žádné výstavy, žádné sbírkové předměty,“ podotkla. 

Nová budova Národního muzea byla postavena pro pražskou burzu, otevřena byla v únoru 1938. Po druhé světové válce v ní sídlilo Národní shromáždění a později Federální shromáždění. Od roku 1995 poskytovala zázemí Rádiu Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. Národnímu muzeu patří od roku 2006 a dnes je kulturní památkou.