Trauma z tragické nehody u Horoměřic pomáhá zdravotní sestře při péči o stejně zraněné pacienty

Po nehodě autobusu byla půl roku doma. S následky se potýká dodnes (zdroj: ČT24)

Policie více než půl roku po nehodě autobusu v Horoměřicích u Prahy ukončila vyšetřování. Viníkem byla mladá řidička osobního vozu, která přejela do protisměru. Žena na místě zemřela stejně jako dva lidé z autobusu. Zraněných bylo 45, téměř polovina těžce. Někteří se s následky stále potýkají.

Vážné zranění utrpěla při tragické nehodě i staniční sestra Věra Brzicová. Třicet let nebyla ani den v pracovní neschopnosti. Po nehodě chyběla v práci půl roku. Měla nejen modřiny a drobná poranění, ale také zlomeninu bérce a otřes mozku.

„Noha je po dvou operacích, čeká ji ještě třetí, občas nateče, občas bolí. S hlavou byly větší problémy. Nemohla jsem číst, psát, dva měsíce jsem nemohla nosit brýle,“ popisuje následky nehody.

Na konci července se konečně mohla vrátit do práce, kde jako staniční sestra I. chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice pečuje i o oběti dopravních nehod. Přestože empatie jí nikdy nechyběla, tvrdí, že prodělané trauma jí v práci pomohlo: „Nikdy předtím jsem nebyla v nemocnici, člověk to tak nyní vidí i z pohledu pacienta.“

Co přesně se v autobuse stalo, ale Věra Brzicová neví, protože si právě četla. Podle policie srážku zavinila řidička auta, která přejela do protisměru. Kromě ní a jednoho pasažéra zemřel i řidič autobusu. Veřejná sbírka na pomoc jeho rodině stále běží. Pořádá ji nadace Truck Help, která se stará o pozůstalé po řidičích z povolání.

Na pomoc rodině se dosud vybralo 183 tisíc korun, víc než polovinu částky dostala na mimořádnou splátku hypotéky. Nyní nadace každý měsíc posílá 1500 korun na potřeby řidičovy dcery Elišky.