Meteorologové varují. Silné bouřky hrozí v polovině Česka i v pátek

Silné bouřky hrozí v polovině Česka nejen ve čtvrtek, ale i v pátek. Podle nové výstrahy meteorologů zasáhnou celou Moravu a Slezsko a také východ Čech. Ve čtvrtek platila pro celé Česko i výstraha před vysokými teplotami a požáry. Na řadě míst padly teplotní rekordy. Tropický den, kdy teploty stoupají nad 30 stupňů, zaznamenalo více než osmdesát procent měřicích stanic.

Meteorologové už ve středu varovali, že od čtvrtečního poledne do 22:00 hrozí silné bouřky v Jihočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji i v části Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a na Vysočině.

Nyní pracovníci ústavu doplnili, že bouřky hrozí také v pátek od 11:00 do 21:00 v Pardubickém, Královéhradeckém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině.

Kroupy a přívalový déšť

Bouřky mohou přinést kroupy i přívalové deště s krátkodobým objemem srážek kolem 30 milimetrů, tedy 30 litrů na metr čtvereční. Objevit se mohou také přechodné nárazy větru o rychlosti až 20 metrů za sekundu (72 kilometrů za hodinu). Lidé by si tak měli dát pozor na možné zatopení níže položených míst, pády stromů a větví nebo blesky.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24


Ve čtvrtek platila po celém Česku výstraha před vysokými teplotami. Ty také na většině míst překročily tropických 30 stupňů Celsia. Rekordní hodnoty pro 23. srpen byly překonány nebo vyrovnány na třech čtvrtinách stanic, které měří teplotu alespoň tři desetiletí, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V Přerově padl rekord z roku 1892

Nejtepleji bylo ve středočeské Řeži, kde teploměr vystoupal na 36,4 stupně. Velmi horko bylo také v Průhonicích u Prahy, a to 35,7 stupně. Třetí příčka patřila Brandýsu nad Labem - Staré Boleslavi, kde naměřili 35,6 stupně. Nejstarší překonaný rekord pocházel z roku 1892, kdy v Přerově naměřili 31,2 stupně Celsia. Ve čtvrtek tam bylo o 2,1 stupně tepleji. Rekordy z roku 1918 padly v severočeských Teplicích a Semčicích na Mladoboleslavsku.

V pátek bude sice přes Česko od západu přecházet studená fronta. Do 18:00 je ale v platnosti výstraha před nebezpečím vzniku požárů pro celou republiku.