Čtvrtek bude poslední tropický den. Vedro vystřídají bouřky a výrazně se ochladí

Čtvrtek bude zřejmě posledním dnem letošního léta, kdy teploty přesáhnou 30 stupňů Celsia. Odpoledne a večer přijdou do centrální části Česka ojedinělé silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím. V pátek se začne ochlazovat, v neděli bude jen kolem 17 stupňů.

Zatímco ve středu měly nejvyšší teploty šplhat ke 34 stupňům jen na jihu a východě Moravy, ve čtvrtek už budou takto vysoké v celém Česku. Podle předpovědi jde ale zřejmě o poslední takto horký den letošní léta, které meteorologicky končí srpnem.

Ve čtvrtek odpoledne a večer totiž přijdou do části Česka silné bouřky. Výstraha platí pro Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký a Olomoucký kraj, Vysočinu a okresy Blansko a Bruntál.

Bouřky mohou podle meteorologů doprovázet přívalové srážky, které mohou ojediněle zatopit níže položená místa, a silný vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině. Hrozí tak pád polámaných větví a stromů.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

V pátek se ochladí na průměrných 25 stupňů, v sobotu bude ještě o tři stupně méně. Nejchladnějším dnem následující dekády má být neděle, kdy teploty vystoupí jen na 15 až 19 stupňů. Déšť nebo přeháňky se o víkendu zřejmě objeví na většině území.

Kvůli dlouhodobému teplu a suchu zatím trvá v celém Česku výstraha před požáry. S ohledem na očekávaný déšť ale meteorologové zkrátili platnost varování do pátečního večera. 

„Teplé a suché počasí bude přetrvávat do pátku, kdy studená fronta od západu přinese déletrvající ochlazení a plošně rozsáhlejší srážky, v jejichž důsledku dojde k částečnému snížení rizika vzniku požárů,“ uvedli meteorologové.

Morava má za sebou nejsušší týden

Sucho však nadále trvá. Minulý týden byl pro Moravu dokonce nejsušším týdnem prázdnin. Spadla jen čtyři procenta srážek, které jsou pro toto období obvyklé. V Čechách spadla minulý týden asi třetina běžného objemu srážek.

Už v prvních dvou týdnech srpna pršelo mnohem méně než v předchozích letech. V minulém týdnu pak podle meteorologů nezapršelo na řadě míst republiky vůbec, a sucho se tak hlavně na Moravě značně prohloubilo.

Průtok v některých vodních tocích podle meteorologů klesl až o 95 procent proti stavu obvyklému pro toto období. Také hladina podzemních vod je nízko, na zhruba třech čtvrtinách vrtů je pod normálem.

Počasí se podepisuje rovněž na vlhkosti půdy. Téměř na celém území Česka s výjimkou horských oblastí je vlhkost na 30 procentech využitelné vodní kapacity, která představuje množství vody v půdě využitelné rostlinami. V hloubkách do 100 centimetrů je dokonce půdní vlhkost jen na deseti procentech. „Zde je vlhkost většinou již na bodu vadnutí,“ sdělil biometeorolog ČHMÚ Tomáš Vráblík.

Minulý týden podle zprávy vědeckého týmu InterSucho dosáhla rozloha Česka, kterou postihlo sucho, letošního maxima. Vysoké teploty v kombinaci s nedostatkem srážek způsobily, že na 63 procentech území je stav sucha extrémní či výjimečný, celkově je sucho na 92 procentech území, uvedl bioklimatolog Miroslav Trnka.