Kalousek nebude na mimořádné schůzi k důchodům, je v nemocnici po náročné operaci

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek absolvoval ve střešovické nemocnici několikahodinovou operaci břicha. V nemocnici opoziční politik ještě zůstane, proto bude chybět na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k důchodům.

Podle Kalouskova spolupracovníka Ondřeje Jakoba exministr financí musel na operaci kvůli akutnímu problému s tenkým střevem. Ujistil, že zákrok byl úspěšný. „Hospitalizace potrvá týden až deset dní,“ doplnila mluvčí TOP 09 Lenka Brandtová.

V nemocnici tak bude předseda klubu druhé nejmenší sněmovní strany i v době, kdy se mimořádně sejde sněmovna kvůli důchodům. Zastoupí ho některý z místopředsedů, jimiž jsou Markéta Pekarová Adamová a František Vácha.

Sněmovna se sejde příští středu, poslanci se vrátí k novele o zvyšování důchodů. Ta narazila v Senátu, horní komora ji vrátila s návrhem na jiný způsob zvyšování penzí, než který poslanci schválili v červnu.

Ze sněmovny odešel zákon, podle kterého má vzrůst pevná část penzí o 320 korun měsíčně a s pravidelnou valorizací tak důchod průměrně vzroste o 918 korun. Lidé starší 85 let navíc získají k důchodu další tisícikorunu. Senát chce, aby tisícikorunový příplatek k měsíčnímu důchodu dostávali senioři, kteří čerpají důchod 25 a více let.