Bývalý místostarosta Mariánských Lázní dostal za tunelování podmínku

Dvouletý trest s podmíněným odkladem na dva roky dostal u okresního soudu bývalý náměstek hejtmana Karlovarského kraje a někdejší místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký (tehdy ČSSD). Podle soudu se totiž prokázalo, že jako likvidátor Podniku bytového hospodářství Karlovy Vary (PBH) účelově vyváděl prostředky z podniku přes poradenskou firmu. Verdikt není pravomocný, Horký si vzal lhůtu, aby si rozmyslel, zda se odvolá.

Petra Horkého vinila žaloba z porušení povinností při správě cizího majetku. Tvrdila, že platil za poradenské služby, aniž to bylo třeba, a způsobil tak škodu přes 1,3 milionu korun. Soud se přiklonil na stranu obžaloby, Horkému udělil podmíněný trest, zároveň má PBH uhradit vzniklou škodu a dostal zákaz činnosti funkce likvidátora na pět let.

Sám Petr Horký přišel u vynesení rozsudku nebyl, omylem přišel v jiný čas až po vyhlášení. Vinu však odmítá. Před soudem vysvětloval výdaje na poradenství tím, že nebyl odborník a potřeboval právní a ekonomické rady. Do funkce byl dosazen na základě politického rozhodnutí.

Podle soudkyně Ivany Fořtové, která se opírala zejména o znalecký posudek, ale poradenská firma Horkému zásadně nepomohla a Horký se místo ní mohl obrátit na pracovníky magistrátu nebo právnické kanceláře. „Poradenská činnost, která byla provedena ze strany svědka Jana Radosty, nebyla potřebná, nebyla účelná a nebyla nutná,“ míní soudkyně.

Dvouletá podmínka, kterou bývalý hejtmanský náměstek dostal, je podle soudkyně souhrnným trestem, je do něj započítána i další podmínka, kterou Horký před časem dostal za podplácení u chebského soudu.

Původně poslal soud Horkého do vězení

Okresní soud v Karlových Varech se případem zabýval opakovaně. Před dvěma lety poslal Horkého na dva roky do vězení nepodmíněně. Krajský soud ale rozsudek zrušil a vrátil k opětovnému projednání. I stanovisko krajského soudu dnes soudkyně v rozsudku zohlednila, kromě něj i to, že od předešlého verdiktu už uplynulo hodně času.

Petr Horký ovšem figuruje ještě v jedné kauze. Patří k obviněným v souvislosti s rozdělováním dotací z Regionálního operačního programu Severozápad. Kvůli tomuto obvinění skončil Horký ve vedení mariánskolázeňské radnice.