Studená fronta s bouřkami v noci srazí teploty, v týdnu se ale zase vrátí ke třicítce

Začátek nového týdne byl v Česku ve znamení vysokých teplot. Už večer se ale od západu počasí mění, studená fronta přináší především na území Čech déšť a bouřky. Ojediněle se objeví kroupy, přívalový déšť a nárazy větru přes 70 kilometrů za hodinu. V úterý se ochladí na 23 až 27 stupňů, během dalších dnů se ale budou teploty opět pohybovat kolem třicítky.

Jedenáct měřicích stanic zaznamenalo v pondělí teploty přes 35 stupňů. Až do 18. hodiny platila výstraha na vysoké teploty pro celé území České republiky v polohách pod šesti sty metry nad mořem. Až do úterního rána pak na většině území přetrvává vysoké nebezpečí vzniku požárů.

Ukončení výstrah umožňuje studená fronta, která v pondělí večer a v noci na úterý prochází Českem. „Bouřky, které se v noci čekají, mohou být ojediněle silné. Výstraha se vztahuje na Čechy a Vysočinu, a to do třetí hodiny ranní. V bouřkách se ojediněle objeví kroupy, přívalový déšť a nárazy větru přes 70 kilometrů za hodinu,“ uvedl meteorolog ČT Michal Žák.

I na Moravě budou během noci přibývat oblaka a přidá se déšť, ale srážek by tady mělo být celkově méně. K ránu budou podle Žáka srážky na západě ustávat.

„Za frontou se ochladí, v úterý budou maxima mezi 23 a 27 stupni Celsia, na horách kolem 17 stupňů. Na obloze bude převažovat oblačno až zataženo, místy přeháňky. Hlavně na východě se ojediněle objeví i bouřky. V odpoledních hodinách nicméně může být přechodně místy i polojasno,“ přiblížil meteorolog ČT.

Další „symbolické“ ochlazení má přinést pátek

Ve středu už denní teploty vystoupí na 24 až 28 stupňů a ve čtvrtek má být ještě o něco tepleji – přes den 26 až 30 stupňů, nicméně v noci jenom kolem 12 stupňů.

Výhled počasí
Zdroj: ČT24

V pátek by měla do počasí v Čechách začít promlouvat další studená fronta, dodal Žák. V Čechách by měla odpoledne a večer přibývat oblačnost následovaná místy přeháňkami a bouřkami. Teploty během dne budou dosahovat 28 až 32 stupňů Celsia.

„Ochlazení nicméně bude spíš symbolické, maxima v sobotu budou 26 až 30 stupňů,“ podotkl Žák. V dalších dnech by pak měly teploty ještě mírně růst.