Nejdříve výstraha před vedrem, pak před silnými bouřkami. Začátek týdne přinese extrémy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahy varující před pondělními vedry a následnými silnými bouřkami. Vedra postihnou celou republiku, bude až 34 stupňů. Bouřky pak zasáhnou území Čech. Zároveň meteorologové stanovili konec výstrahy před nebezpečím požárů. Původně platila do odvolání, nyní je její konec stanoven na úterní ráno.

Výstrahu před vysokými teplotami vydali meteorologové pro všechny regiony v polohách do 600 metrů nadmořské výšky. Platí od pondělního poledne do 18. hodiny. Následně pak od pondělních 18:00 platí pro všechny regiony v Čechách až do úterní třetí hodiny ranní výstraha před bouřkami.

Během pondělka u nás bude vrcholit před studenou frontou příliv teplého vzduchu od jihu. Odpoledne nejčastěji naměříme 30 až 34 stupňů Celsia. „A odpoledne bude také oblačnosti od západu přibývat, místy přeháňky i místy bouřky,“ přiblížila meteoroložka ČT Alena Zárybnická. Teploty přitom ještě odpoledne budou nad třicítkou.

Předpověď počasí: V pondělí bude vedro, pak přijdou od západu bouřky (zdroj: ČT24)

V pondělí večer a v noci na úterý se pak mohou v Čechách ojediněle vyskytnout silné bouřky doprovázené kroupami, přívalovým deštěm s úhrny kolem 30 milimetrů (30 litrů na metr čtvereční) a nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu (72 kilometrů za hodinu).

Kvůli horku a suchu stále platí pro většinu republiky výstraha před požáry. Meteorologové ale nyní stanovili termín, kdy by mělo zvýšené riziko vzniku požárů skončit. Riziko požárů by se podle nich mělo snížit po přechodu studené fronty v noci na úterý.

V úterý nás čeká velká oblačnost související se studenou frontou. Od poloviny týdne teploty ale opět porostou.