Ve vedru spotřeba vody roste, mnohde už jsou na suchu

S vodou se už někde musí šetřit (zdroj: ČT24)

Pražané spotřebovali vůbec nejvíce vody za posledních osm let – jen v minulém týdnu dva a půl tisíce kubíků. Vzhledem k vedru její spotřeba obecně roste. Zalévají se zahrady, kropí se ulice a obyvatelé se také častěji sprchují. Praha zatím s dodávkami problém nemá, ale desítky menších obcí musí doplňovat vodojemy a vybízí občany k šetření.

Jezem na Jizeře nyní proteče 450 litrů vody každou vteřinu. Vodárna v Káraném bere z této řeky. Nechává vodu vsakovat, přičemž cestou podzemím se pročistí a získá minerály, a po 50 dnech ji zase čerpá a posílá do Prahy. „My v podstatě vezmeme povrchovou vodu, která by normálně odtekla kamsi do moře, a zadržíme ji v krajině, v tomto případě i pro výrobu pitné vody,“ vysvětluje člen představenstva Zdroj pitné vody Káraný Marek Skalický.

Funguje to tak už půl století – i teď, když kvůli suchu teče v řece jen málo vody. „Nikdy to nebylo tak, že bychom museli vodárnu úplně vypnout, navíc může nějakou dobu jet i bez toho, že bychom vodu z Jizery odebírali,“ dodává Skalický.

obrázek
Zdroj: ČT24

Metropole se tak nemusí bát, že by zůstala bez vody. Čím ale větší horko a sucho, tím vyšší spotřeba. „Hodně vody se spotřebuje na zalévání vegetace a samozřejmě při osobní hygieně, kdy se lidé sprchují třeba několikrát denně,“ vysvětluje manažer hospodaření s vodou a ekologie společnosti PVK Jan Kobr.

Voda v Praze
Zdroj: ČT24

Pro obyvatele Částkova i dalších obcí na Chrudimsku je to ale například teď nedostižný luxus. Voda ve studnách došla, odkázaní jsou na přistavené cisterny. Na koupání nebo praní to ale není. „My jezdíme do lomu. A tam se koupeme,“ říká obyvatelka Částkova Blanka Holá.

Loni průměrný Čech potřeboval skoro 89 litrů denně. Zatím nejméně to bylo v roce 2013. V posledních letech čísla zase slabě rostou – i přes zdražování vody. „Je to dáno tím, že dnes už jsou domácnosti vybavené vším šetřivým, čím by mohly být, takže my jsme se opravdu jakoby zastavili a teď ta spotřeba v těch teplých dnech bude třeba i mírně růst,“ vysvětluje Skalický.

Spotřeba vody
Zdroj: ČT24

Rezervy jsou ještě ve využívání takzvané šedé, odpadní vody nebo například u závlah v zemědělství. Většinou jde ale o nákladné úpravy.