Nový průvodce Posázávím jde po stopách hrdiny ze hry Kingdom Come

Události: Nový průvodce Posázavím turisty vede po stopách hrdiny ze hry Kingdom Come (zdroj: ČT24)

Nová turistická příručka Posázavím sleduje cestu hlavního hrdiny z historické počítačové hry Kingdom Come. Turisty vede přes deset památek. Nejočekávanější česká hra roku 2018 a zároveň jedna z nenákladnějších vznikala ve spolupráci s historiky a přibližuje české dějiny před husitskými válkami. Na trhu se objevila letos 13. února.

„Brožurky byly distribuovány do Posázaví, jsou k dispozici taky elektronicky anebo v turistické centrále cestovního ruchu v Praze,“ uvedla mluvčí Středočeské centrály cestovního ruchu Lucie Vurbsová.

Průvodce nabízí deset míst ze hry. Nechybí v něm Stříbrná Skalice, kde celý příběh začíná. Hlavní hrdina – kovářský synek Jindřich – odtud musí uprchnout.

Historická podoba obce je už velmi odlišná od té dnešní. „Ten hrad, ze kterého prchají, už se do dneška nedochoval, místo toho je na tom kopci barokní kostel sv. Jana Nepomuckého,“ říká herní recenzentka Šárka Tmějová.

Část hry se odehrává také na dvoře Sázavského kláštera. „Jindřich tam pátrá po padělatelích pražských grošů. A musí v rámci toho infiltrovat mnišský řád,“ říká Tmějová. 

  • Hra se odehrává v jednom z nejbouřlivějších období českých dějin, několik let před „husitskou krizí“. Země bez vládce je na pokraji občanské války, krajem se pohybují skupiny německých i rakouských žoldnéřů, o trůn usiluje uherský král Zikmund. Jak to celé dopadne, má v rukou postava, za kterou hraje hráč. Ten se vtělí do kovářského synka Jindřicha, který bude měnit dějiny, nebo si jen užívat dokonalého ponoru do dobové atmosféry.
  • „Svoje dobrodružství začnete v roli skromného syna kováře, který jako jediný přežil nájezd žoldácké armády. Ta nemilosrdně zničila váš domov a pobila celou rodinu. Život se vám tak náhle obrátí naruby a vy přísaháte pomstu svých blízkých. Vydáte se na výpravnou cestu přes malebnou krajinu středověkých Čech. K dispozici vám bude rozmanitý svět plný nekonečných možností. Můžete využít svou dobrou pověst či charisma při vyšetřování loupeží a můžete si při tom naklonit místní obyvatele tak, aby vám napomáhali při řešení úkolů. Překážky bude možné zdolávat mnoha způsoby, například diplomaticky nebo hrubou silou. Při svém dobrodružství budete moci používat pestrou škálu zbraní, poznáte mnohá řemesla a zapojíte se do historických bitev. Zúčastníte se obléhání hradů nebo se naučíte mistrovsky ovládat meč. Cesta, která vás čeká, je plná těžkých rozhodnutí, úkolů, nečekaných dějových zvratů a krvavých konfliktů! Zkuste vykoupit své neúspěchy a stát se hrdinou!“ uvádí popis hry.

Hra neproniká jen do turistiky, ale taky do škol. Masarykova univerzita ji v příštím semestru zařadí do výuky jako ukázku způsobu, jak lze s historickými prameny pracovat.