Za sražení chodkyně autem půjde policista před soud. Hrozí mu až 4 roky vězení

Policista, který loni v říjnu srazil autem ženu u Masarykova nádraží v Praze, půjde před soud. Informaci o podání obžaloby potvrdil České televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti mu hrozí až čtyři roky vězení. Policista ženu srazil, když jel vysokou rychlostí a bez zapnutého majáku k zásahu.

„Ve věci byla k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 podána obžaloba. Obžalovanému je státním zástupcem kladeno za vinu spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nehodu vyšetřovala více než půl roku a věc uzavřela před týdnem s návrhem na podání obžaloby. „V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo peněžitý trest,“ potvrdil ukončení vyšetřování mluvčí GIBS Martin Strouhal.

Policista nezapnul ani majáky, ani zvukovou výstrahu

Nehoda se stala v noci na 29. října u Masarykova nádraží v Praze. Policejní vůz srazil 21letou ženu u tramvajové zastávky, když jel vysokou rychlostí k zásahu po tramvajových kolejích. Řidič ale nezapnul ani majáky, ani zvukovou výstrahu. Především proto podle GIBS policejní auto chodkyni srazilo.

Žena utrpěla vážná zranění. Záchranáři ji převezli na anesteziologicko-resuscitační oddělení nemocnice v Motole. Podle dřívějšího vyjádření její matky si zřejmě z nehody ponese trvalé následky.