Méně přesčasů lékařů nutí nemocnice hledat alternativní řešení

Praha - Po pěti letech vyprší výjimka z evropské směrnice, která českým zdravotníkům umožňovala ročně odpracovat až 832 hodin navíc. Od ledna se lékařům povolené přesčasové hodiny sníží o polovinu. Za týden jich tak namísto šestnácti budou moci odsloužit jen osm. Některá zdravotnická zařízení chtějí řešit omezení přesčasů přejížděním lékařů, pohotovostí na telefonu nebo smlouvami mimo základní pracovní poměr. Lékařů je přitom už teď nedostatek, na nábor nových zaměstnanců ale většina nemocnic nemá peníze.

„My jsme tak hloupí, že bohužel necháme 300 lékařů každoročně od nás odcházet,“ říká Milan Kubek, prezident České lékařské komory. Podle Asociace nemocnic i lékařské komory je už teď lékařů nedostatek. S počtem zdravotníků na hraně nutného minima bojuje například dětské oddělení karlovarské nemocnice, kterému VZP na podzim dokonce hrozila omezením provozu.

Nemocnice zavádějí úsporná opatření, i ta mají ale hranice

Například v Karlovarské krajské nemocnici na sklonku roku vše přešlo do maximálního úsporného režimu. Původní ztrátu 150 milionů nemocnice sice snížila, do nového roku ale i tak půjde se stomilionovým deficitem. „Další zásadnější úsporná opatření nejsou možná. Je potřeba zaměstnávat určité množství lidí, které nám ukládá personální vyhláška, a my jsme na minimálních stavech,“ říká Petr Svoboda, ředitel Nemocnice Karlovy Vary.

Nemocnice uvažují i o půjčování lékařů

„Tato výjimka byla zapracována do zákoníku práce v říjnu roku 2008 a již od samého začátku bylo jasné, že přestane platit právě na konci letošního roku,“ sdělila Viktorie Plívová, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Podle ministerstva tak měly nemocnice čas se na blížící se změnu připravit, přesto chce ještě jednat o možném prodloužení výjimky. Nemocnice zatím vymýšlejí, jak s omezenými přesčasy a kapacitami zdravotníků bojovat. Některé si například chtějí lékaře mezi sebou půjčovat.

Omezené přesčasy lékařů dělají starosti nemocnicím (zdroj: ČT24)