Teploty opět stoupají, varování před vedrem a požáry trvá. Ochlazení má přijít v pátek

Události ČT: Teploty opět stoupají, ochlazení má přijít v pátek (zdroj: ČT24)

Meteorologové opět varují před vysokými teplotami a nebezpečím požárů. Ve středu a ve čtvrtek budou velmi vysoké teploty hrozit na celém území republiky s výjimkou Karlovarského kraje. Přechodné ochlazení v Čechách se očekává v pátek, na Moravě se zřejmě ochladí až v sobotu.

Výstraha před vysokými teplotami platí během úterý pro celé území republiky, relativně nižší teploty mají být v Karlovarském kraji a na Vysočině, i zde ale teploty opět překročí třicítku. A nejtepleji bude na severu Čech.

„Severní polovina Čech by měla být pro dnešní den tím místem, kde by měly být zaznamenány nejvyšší teploty, opět by se to mělo týkat hlavně Polabí a Poohří, tam se může teplota dostat až k 36 stupňům,“ informuje meteorolog ČT Pavel Borovička.

Výstraha před požáry zasahuje téměř všechny kraje, s výjimkou oblastí v západních a jižních Čechách a v Moravskoslezském kraji.

Nebezpečí požárů
Zdroj: ČT24

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před velmi vysokými teplotami v dalších dnech. Velmi vysoké teploty hrozí téměř na celém území republiky s výjimkou Karlovarského kraje. Ve středu a ve čtvrtek může být ojediněle až 38 stupňů Celsia.

Vysoké, velmi vysoké teploty ve středu a ve čtvrtek
Zdroj: ČT24

Teplotní pokles přijde v pátek

V pátek očekávají meteorologové v Čechách pokles teplot, na Moravě a ve Slezsku se ale ochladí zřejmě až v sobotu. „Pátek bude dělícím dnem, kdy na východě by měly být ještě teploty tropické, ještě tam bude platit výstraha, teplota se tam dostane až k 34 stupňům, ale na západě už čekáme teploty jen kolem 22 stupňů,“ uvedl Pavel Borovička.

V pátek lze zároveň čekat větší oblačnost a příchod bouřek. Sobota a neděle mají přinést přechodné ochlazení, po neděli se teploty mohou opět zvýšit, ale pak meteorologové čekají další pokles teplot.

Vlna veder trvá v Česku od začátku minulého týdne. Středa byla zatím nejteplejším dnem celého roku, v Řeži u Prahy meteorologové naměřili 38 stupňů. Vysoké teploty trápí také další evropské země.

Během horkých dní by lidé měli dodržovat pitný režim, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Kvůli vyššímu riziku požárů by neměli v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky nebo používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.