Krádež paliva z Čepra: Čtyři muži půjdou před soud, hrozí jim až pět let vězení

Státní zástupkyně obžalovala čtyři muže z krádeže pohonných hmot z táborského skladu státní společnosti Čepro. Za trestný čin krádeže jim hrozí až pětileté vězení. České televizi to potvrdila státní zástupkyně Alena Pešková. Tři zaměstnanci společnosti a jeden další muž měli podle policie distribuovat odcizené palivo mimo areál. Kriminalisté je loni v červenci zadrželi při policejním zásahu.

„Ve věci byla podána obžaloba,“ uvedla táborská státní zástupkyně Alena Pešková. Čtveřici obžalovaných hrozí až pět let vězení. Výši škody policie neupřesnila. Čtyři muže zadržela při zásahu v táborském skladu státního distributora paliv Čepro v červenci 2017.

„Akce byla připravována v úzké součinnosti s vedením společnosti, a to na základě vzájemných informací vycházejících jak z vlastní kontrolní činnosti firmy, tak z operativní práce táborských kriminalistů,“ řekl po zásahu mluvčí jihočeské policie Miroslav Doubek.

Zadrženy byly desítky lidí

Všichni čtyři muži byli po zadržení obviněni z trestného činu krádeže. Soud jim nařídil vazbu, ze které je později propustil. Policie a celníci zasahovali ve společnosti Čepro i v květnu 2016. Kvůli krádežím pohonných hmot tehdy zadrželi desítky lidí.

Společnost Čepro, jejímž jediným akcionářem je ministerstvo financí, zajišťuje hlavně přepravu, skladování a prodej ropných produktů. Je jedním z největších průmyslových podniků v Česku.

Provozuje síť 1135 kilometrů produktovodů a k dispozici má 650 skladovacích nádrží. Jejím posláním je také ochrana zásob státních hmotných rezerv a provozuje síť zhruba dvou stovek čerpacích stanic pod obchodním názvem EuroOil.