Ředitel Nemocnice Na Homolce končí, po dohodě s ministrem Vojtěchem rezignoval

Události: Ředitel Nemocnice Na Homolce končí (zdroj: ČT24)

Ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva končí ve funkci. Dohodl se na tom s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Ve čtvrtek uvedl deník Právo, že hloubková kontrola ministerstva zdravotnictví v nemocnici odhalila neplatné smlouvy za více než 400 milionů korun.

„My jsme se sešli nad těmi závěry veřejnosprávní kontroly, kterou provedlo ministerstvo zdravotnictví v Nemocnici Na Homolce, která se týkala nákupu veřejných zakázek a podobně. On se rozhodl, že ukončí své působení, rezignoval a tím to je pro mě v tuto chvíli uzavřené,“ řekl ministr Vojtěch České televizi.

Oliva setkání s hlavou resortu označil za velmi korektní. „Zároveň musím potvrdit, že jsme se věcně absolutně neshodli. Velmi mě mrzí, že jsme hovořili o kontrole bez finálního protokolu, jelikož naše námitky, které jsme poslali na ministerstvo, ještě nebyly žádným způsobem komentovány,“ prohlásil odcházející ředitel nemocnice.

S panem ředitelem se neshodujeme, říká ministr. Je to tak, potvrzuje to Oliva (zdroj: ČT24)

Rovněž ho mrzí, že protokol o kontrole, který nebyl finální, pronikl ve čtvrtek do médií. Deník Právo uvedl, že jsou smlouvy za více než 400 milionů podle auditu neplatné, protože nebyly  zveřejněné v registru smluv, čímž nemocnice porušila zákon. Kontroloři našli chyby i u veřejných zakázek, které byly zadané neprůhledně a zmatečně.

Protože Olivova rezignace platí k pátku 27. 7., hodlá ministr Vojtěch  pověřit dočasný vedením nemocnice profesora Josefa Vymazala, který jako lékař Na Homolce působí. „Je to ale skutečně dočasné jmenování, obratem vypíšeme výběrové řízení, a sice v pondělí,“ řekl Vojtěch. Má za to, že do konce prázdnin může výběrové řízení proběhnout a nový ředitel by mohl nastoupit do čela nemocnice začátkem září.

Nejedná se přitom o první problémy nemocnice Na Homolce. Kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám čelí v současnosti obžalobě její bývalý ředitel Vladimír Dbalý.

Nákupy přes dceřinou společnost

Vojtěch vedení nemocnice kritizoval již dříve. V lednu snížil managementu odměny na polovinu, protože nemocnice neukončila nákupy zdravotnického materiálu přes dceřinou firmu, díky které v minulosti nemusela vypisovat veřejné zakázky. Na problém upozorňovali Piráti, vedení nemocnice pochybení odmítalo.

Ministr tehdy uvedl, že pokud nebude náprava do konce března, zváží personální změny. Ředitel nemocnice Oliva na začátku roku řekl, že objednávky Holte Medical jsou na základě smlouvy uzavřené v roce 2016 a nové smlouvy nemocnice již neuzavírá.

Nemocnice podle něj dál nákupy léků a přístrojů zajišťovala sama a od března měla převzít od Holte Medical i zbytek nákupů na základě výjimky. Tento postup kritizovaly Nejvyšší kontrolní úřad a ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo loni v listopadu informovalo, že nemocnice přijala opatření k nápravě, všechny dceřiné společnosti měla zrušit do poloviny letošního roku. Nákup léků a zdravotnických prostředků prostřednictvím dceřiné společnosti bez výběrových řízení nemocnici umožňovala výjimka v zákoně o zadávání veřejných zakázek. Ministerstvo ji kritizovalo i při svých kontrolách.

Ministr Adam Vojtěch v minulosti odvolal také ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou nebo ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka. Vrbovskou nahradil od května František Novák, i toho ale ministr v červenci odvolal v souvislosti se staršími zakázkami.