Mezi republikány panuje nervozita z Trumpa, říká po návštěvě USA Vondráček

Události, komentáře: Nazval bych to nervozitou, říká Vondráček k dojmu z amerických republikánů (zdroj: ČT24)

V řadách republikánských kongresmanů panuje nervozita z výroků prezidenta Donalda Trumpa. Alespoň tak popisuje svou zkušenost z návštěvy Kongresu předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), který v týdnu absolvoval pracovní návštěvu USA na pozvání předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana. Má zato, že v jednání amerického prezidenta se dá po čase číst určitý vzorec. Europoslanec Luděk Niedermeyer (TOP 09), který USA navštívil v rámci mise Evropského parlamentu, zdůraznil panující obavy, že se hlavě Bílého domu podaří rozklížit desítky let budovaný světový pořádek.

„V republikánské většině probíhá diskuse a někdo je více pro prezidenta, někdo méně. Zrovna když jsem tam byl, popsal bych to možná slovy – určitá nervozita mezi zástupci republikánské strany,“ přiblížil Vondráček své dojmy z návštěvy americké vrcholné instituce.

Dodal ale, že se ukazuje, že jde o určitý styl jednání prezidenta Donalda Trumpa. „Nejdříve silné prohlášení, jak já říkám dělostřelecká příprava, potom nějaká pozitivní zpráva a nějaké řešení,“ shrnuje svůj pohled na Trumpův styl plný protichůdných výroků.

Luděk Niedermeyer dodal, že z názorů amerických diplomatů a z jednání s kongresmany si vyvodil, že například Trumpovy tweety by se vůbec neměly přeceňovat. „Slouží k tomu, aby získával body u svých voličů, a velmi dobře mu to funguje,“ podotýká europoslanec.

Trumpův myšlenkový koncept však vnímá jako nebezpečný. „Jeho myšlenkový koncept je takový, že Amerika v dnešním světě stojícím na dohodách, pravidlech a existenci silných nadnárodních organizací, jako je NATO, Světová obchodní organizace, koneckonců i Evropská unie jako velmi silný hráč na světové scéně, tak jemu toto nevyhovuje. On by raději systém, ve kterém fungují jednotlivé státy, protože tomu by Spojené státy jednoznačně dominovaly a diktovaly by si podmínky, a to je nebezpečí,“ soudí Niedermeyer.

Panuje podle něj obava, že se Trumpovi podaří rozklížit světový pořádek, který vznikal desítky let po druhé světové válce, a to právě kvůli domněnce, že v takovém systému bude Amerika silnější. „Myslím si ale, že je to omyl. Bylo by to veliké neštěstí pro zbytek světa a na konci toho by opravdu nebyla silnější a skvělejší Amerika, po čemž on touží,“ uvedl český europoslanec.

Vondráček dodal, že Trump možná jedná s představiteli jednotlivých států také proto, že se zástupci velkých nadnárodních celků jednat neumí a neví, s kým přesně by měl. Veliké téma podle něj bylo při jeho návštěvě setkání amerického prezidenta s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Vondráček odhaduje, že výsledek schůzky by mohl znovu znamenat, že EU je pro Spojené státy opět partnerem.

Niedermeyer ocenil výsledek setkání a poukazoval na to, že Donald Trump opět začal mluvit právě o partnerství. Doufá, že vzhledem k Trumpovým názorovým obratům tento postoj prvnímu muži USA pár týdnů vydrží. „A snad se za tu dobu podaří vyjednat něco trochu robustnějšího,“ dodal k dohodě Trumpa s Junckerem.

Trump a Juncker ve středu dosáhli dohody, podle které budou EU a USA pracovat na odbourávání obchodních bariér. Trump rovněž souhlasil, že prozatím nepřistoupí k uvalení nových cel na dovoz automobilů z EU.