Družstvo Svatopluk se v kauze H-System obrátí na Ústavní soud. Lidé doufají, že zabrání jejich vystěhování

Události: Družstvo Svatopluk se obrátí na Ústavní soud (zdroj: ČT24)

Bytové družstvo Svatopluk podá příští týden stížnost k Ústavnímu soudu, na jejímž základě může soud odložit vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy, oznámil za družstvo Martin Junek. Večer budou podle něj právníci se zástupci družstva jednat i o dalších alternativách, jak by šlo odvrátit vystěhování.

„Bude se projednávat, jaké by byly další možnosti a co ještě můžeme udělat. Není to úplně jednoduchá věc, stížnost k Ústavnímu soudu, pokusíme se, aby byla co nejlepší, aby měla nějakou šanci na úspěch,“ řekl Junek.

Nejvyšší soud v úterý rozhodl o tom, že družstvo Svatopluk sdružující některé bývalé klienty zkrachovalé společnosti H-System musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Vyhověl tak dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta.

Události, komentáře: Hana Marvanová ke kauze H-System (zdroj: ČT24)

Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy sami dostavěli, se odstěhovat odmítají. Na jiné bydlení nemají peníze. Jde asi o 60 rodin.

„Jistě že bychom přivítali, kdyby Ústavní soud odložil výkon. Ale jsou to zase další nervy pochopitelně. Ale ve své podstatě soudit se, o co? Když všechny soudy vyhrajeme, poslední prohrajeme a máme odsud vystřelit? Takže zase se soudit, abychom něco vyhráli a pak to zase prohráli? To se prostě musí vyřešit,“ řekla ve středu jedna z obyvatelek Marie Nollová.

Souhlasí s ní i další obyvatelé dotčených domů, všichni volají po definitivním rozhodnutí. Život v nejistotě má podle nich dopad na zdraví lidí. Nejasnost v majetkových poměrech komplikuje situaci také v případě rozvodů nebo úmrtí.

Podle Nejvyššího soudu jsou ale nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů neplatné. Družstvo šlo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu, uvedl Nejvyšší soud.

Odložit vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu je právě v kompetenci ústavních soudců. Jde sice o výjimečné opatření, přesto letos Ústavní soud rozhodl o odkladu nejméně v šestnácti kauzách různého charakteru.

Lidé z Horoměřic už v úterý avizovali, že se zřejmě na Ústavní soud obrátí. Domy vyklidit nechtějí. Dokončili je svépomocí po krachu firmy H-System. Podle Nejvyššího soudu má ale konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport právo zpeněžit domy ve prospěch všech věřitelů H-Systemu.

Podle Monsporta teď celková výše všech přihlášených a potvrzených pohledávek zkrachovalého H-Systemu přesahuje dvě miliardy korun.

Sdružení Maják nechce, aby se lidé z družstva Svatopluk vystěhovali

Sdružení Maják, které zastupuje část klientů společnosti H-System, nemá zájem na tom, aby se lidé z družstva Svatopluk, sdružujícího další klienty H-Systemu, vystěhovali ze svých domovů. V prohlášení však upozornilo, že družstvo Svatopluk svévolně snížilo majetek zahrnutý do konkurzní podstaty, ze které mají být odškodněni všichni bývalí klienti H-Systemu. Vyzvalo také politiky, aby hledali peníze, které z H-Systemu zmizely.

„Sdružení Maják nemá zájem na vystěhování klientů H-Systemu z jejich domovů a zásadně se nestaví proti jiné skupině klientů H-Systemu, kteří byli stejně jako oni podvedeni jednateli H-Systemu, konkrétně panem Petrem Smetkou a jeho společníky. Je však nutné si uvědomit, že tito lidé přes družstvo Svatopluk stavěli zcela svévolně bez povolení konkurzního správce a tím byli významně poškozeni ostatní klienti a věřitelé, neboť se snižovala hodnota majetku v konkurzní podstatě,“ uvedlo sdružení.

Zároveň upozorňuje, že do Svatopluku ještě dlouho po krachu H-Systemu ze zoufalství přispívali i další klienti H-Systemu a nikdy za to nic nedostali, tedy na bydlení 60 rodin přispívali i další věřitelé.

„Myslím, že by tam měli zůstat, protože je to jejich práce, mají k tomu citový vztah, ale mělo by se to srovnat s tím zbytkem, který neměl ani tuhle příležitost si to dostavět,“ uvažuje klient H-Systemu Zdeněk Číhal.

Sdružení Maják také připomnělo, že se peníze z H-Systemu nepodařilo najít. „Policie nebyla za 20 let schopna dohledat ani nepatrnou část ze dvou miliard korun, které pan Smetka získal úvěry z bank, a jednu miliardu od samotných klientů,“ uvedlo sdružení.

Vyzvalo politiky, aby se nezasazovali pouze o jednu skupinu podvedených klientů H-Systemu, lidi z družstva Svatopluk. „Hysterie a plamenná vyjádření mnohých politiků značí, že si nikdy nic důsledně nepřečetli o H-Systemu a že by právě teď měli být velmi zdrženliví, aby nepoškodili ty, kteří trpělivě 20 let čekali na spravedlivé vyrovnání,“ napsal Maják. Nebydlících rodin z H-Systemu je asi 950, což je zhruba 15krát více než těch rodin bydlících v Horoměřicích, připomnělo sdružení. 

Družstvo Svatopluk už získalo zhruba 40 milionů

Zatím byla ve dvou vlnách částečně vyplacena asi polovina klientů a dodavatelů H-Systemu. V první vlně soud před sedmi lety rozdělil celkem 140 milionů. Každý z věřitelů dostal necelých sedm procent ze své pohledávky. U klientů to byly desítky až stovky tisíc, dodavatelské firmy si přišly i na miliony. Také bytové družstvo Svatopluk dostalo svůj podíl: necelých třicet jedna milionů. 

O tři roky později už se rozdělovala menší částka – celkem 43 milionů. Jednotlivě tak věřitelé získali zpět další zhruba dvě procenta ze své pohledávky. V případě družstva Svatopluk to bylo více než 9,5 milionu korun.

  • v roce 2011
    celkem: 140 milionů korun
    z toho družstvo Svatopluk: 31 milionů korun
  • v roce 2014
    celkem: 43 milionů korun
    z toho družstvo Svatopluk: 9,6 milionu korun
  • Zdroj: justice.cz