Dostala jsem od prezidenta rady i slib jmenování ministryní, řekla Maláčová po schůzce v Lánech

Události: Jana Maláčová se zaměří na plnění programového prohlášení vlády (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman potvrdil Janě Maláčové (ČSSD), že ji v pondělí jmenuje ministryní práce a sociálních věcí. Ve funkci nahradí Petra Krčála, který rezignoval minulý týden kvůli plagiátorství při psaní bakalářské práce. Maláčová na brífinku po setkání v Lánech uvedla, že šlo o příjemný rozhovor a s prezidentem se prý bavili hlavně o prioritách jejího resortu. Sama Maláčová se chce zaměřit na  podporu rodin i téma stárnutí – prosadit by chěla růst penzí či rodičovské.

„Pan prezident mi udělil spoustu rad, jak postupovat, a sdělil mi, že v pondělí budu jmenována ministryní práce a sociálních věcí,“ uvedla Maláčová po setkání s hlavou státu v Lánech.

Maláčová prohlásila, že se chce soustředit na prosazování bodů z programového prohlášení vlády. Hodlá v brzké době ve sněmovně prosazovat zákon s úpravou penzí či jednat o navýšení rozpočtu resortu práce a sociálních věcí pro příští rok i o růstu platů ve veřejném sektoru. Podporuje přidání o deset procent.

Maláčová: S prezidentem se na řadě věcí shodneme (zdroj: ČT24)

Spolu se Zemanem podle jejích slov mluvili také o vyplácení a zneužívání dávek či o zálohovaném výživném. „Ve spoustě věcí se s panem prezidentem shodneme (…). Některé věci nevidíme úplně stejně, k zásadní neshodě ale nedošlo,“ uvedla po setkání Maláčová.

Rozdílné názory prý mají například v otázce růstu platů. Zatímco Maláčová podporuje požadavek odborů na zvýšení o deset procent, prezident se o víkendu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) shodli na tom, že takové zvýšení by nebylo adekvátní. Vláda počítá s růstem částky na platy o šest procent.

Maláčová chce také usilovat o navýšení rozpočtu resortu pro příští rok, a to zhruba o 8,5 miliardy. Bude prosazovat zrušení karenční doby od července 2019 a také zvýšení  rodičovského příspěvku o 40 tisíc korun na 260 tisíc korun. Programové prohlášení se zmiňuje o růstu na 300 tisíc korun.

Připravit se má novela zákoníku práce, která upraví sdílená pracovní místa, řekla kandidátka na ministryni. Navrhne i financování dětských skupin a mikrojeslí z českého rozpočtu, dosud se platí z peněz EU.

O zálohovaném výživném chce Maláčová jednat s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem (za ANO). Zmínila i zefektivnění činnosti úřadů práce, aby se víc soustředily na problematiku zaměstnávání, kontroly a práci v terénu. Budoucí šéfka resortu má v plánu uklidnit situaci na ministerstvu a doplnit chybějící pracovníky.

Po nástupu exministryně Jaroslavy Němcové (ANO) řada lidí úřad v posledních měsících opustila, stále chybí polovina odborných náměstků, odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost. „Měla (Němcová) specifický přístup. Mně to drsnější chování osobně nevadilo, spousta kolegů to ale měla jinak,“ řekla Maláčová, která od června 2015 řídí ministerský odbor rodinné politiky a politiky stárnutí. Tým Němcové podal 11 trestních oznámení kvůli zakázkám z dob
ministryně Michaely Marksové (ČSSD), jedna měla mířit i na odbor Maláčové.

Vydáno pod