Část Čech zasáhnou tropická vedra, bude až 33 stupňů. Dál hrozí i požáry

V Praze, části středních Čech, Ústeckém kraji a na Českolipsku budou do čtvrtka teploty až 33 stupňů Celsia. V těchto oblastech také dál hrozí požáry. S vysokými teplotami by měli v úterý odpoledne počítat i lidé v Brně a okolí a ve středu v Plzni a okolí.

„V teplém vzduchu budou od úterý do čtvrtka vystupovat nejvyšší denní teploty v severozápadní části Čech a přechodně také v některých metropolích na 29 až 33 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

Od čtvrtka začne do Česka od východu pronikat vlhčí vzduch, který vzestup teplot nad 31 stupňů zastaví. „Zároveň bude vzrůstat pravděpodobnost výskytu bouřek, jejichž rizikovost budeme v následujících dnech upřesňovat,“ doplnili.

Výstraha před vysokými teplotami platí od úterního poledne do čtvrtečních 18 hodin vedle hlavního města, celého Ústeckého kraje a okresu Česká Lípa v Libereckém kraji také pro středočeské okresy Praha-východ a Praha-západ, Kladno, Mělník, Mladá Boleslav a Nymburk.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Lidé by měli omezit tělesnou zátěž, nechodit odpoledne na přímé slunce a nenechávat na něm děti a zvířata, zejména ve stojících autech. Měli by také dostatečně pít a proti slunci používat ochranné krémy a brýle a nosit pokrývku hlavy.

Riziko požárů trvá

Nebezpečí požárů podle meteorologů přetrvává kvůli dlouhotrvajícímu teplému a převážně suchému počasí. Až do odvolání se týká Prahy, Českolipska, celého Ústeckého kraje a Středočeského kraje s výjimkou Kutnohorska, Benešovska a Příbramska. Středočeský krajský úřad a pražský magistrát už v pondělí vydaly zákaz rozdělávat oheň v lesích a na místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požárů.

Lidé by podle meteorologů neměli vedle rozdělávání ohně v přírodě ani kouřit či vypalovat trávu. Upozornili, že požár může vypuknout i po úderu blesku. Řidiči aut a zemědělských strojů by měli být opatrní v oblastech se suchou vegetací a kolem polí s obilím.