Bývalý novinář dostal za vraždu dívky 19 let

Ústecký krajský soud poslal bývalého regionálního novináře Martina Chloubu za vraždu 14leté dívky a za pokus o vraždu její kamarádky na 19 let do vězení. Trest si má odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozsudek není pravomocný. státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtuna podání odvolání.

Státní zástupce navrhoval pro Chloubu dvacet až 23 let vězení. Obhájce požadoval činy překvalifikovat na zabití a těžké ublížení na zdraví. Vražda se stala loni v Doubici na Děčínsku na Chloubově chatě. Muž nejprve podle obžaloby zaútočil na starší dívku, které bylo tehdy 15 let. Dívka při škrcení ztrácela vědomí.

Když se mladší z dívek vrátila z procházky se psem, použil muž na její ochromení elektrický paralyzér a začal škrtit také ji. Obě pak svázané přesouval do různých částí domu. Mladší dívka útoky nepřežila.

Dívčino tělo schoval muž ve sklepě pod podlahu. Starší z dívek pak naložil do auta a odvezl ji do dvacet kilometrů vzdálené České Kamenice. Dívka utrpěla řadu zranění svědčících o tom, že byla škrcena. Podle zpráv trpí posttraumatickou stresovou poruchou a její zapojení do běžného života je téměř rok od skutku nemožné.

Pachatel činu lituje, dívky prý zabít nechtěl

Chlouba starší dívku znal. Stýkali se a vedli spolu i sexuální život. Ve své závěrečné řeči uvedl, že svého činu lituje. Odmítl ale, že by chtěl dívky zabít. Chtěl prý spáchat sebevraždu a mladší dívka se stala obětí jeho zkratkovitého jednání v emočně zátěžové stresové situaci.

„Jednal v silném rozrušení a zmatku,“ uvedl obhájce, který proto žádal překvalifikování trestného činu, protože nebyl prokázán úmysl. 

Soudkyně Šárka Tampová ale uvedla, že jednání pachatele a mechanismus útoku svědčí o tom, že útočník čin promýšlel. S útokem na dívky mohl podle soudkyně Chlouba kdykoli přestat, ale neudělal to.