Na kolo na Klínovec nebo do Krkonoš. Aktivní dovolená v horách je u Čechů stále oblíbenější

Události: Mezi Čechy roste zájem o tuzemskou dovolenou na kolech (zdroj: ČT24)

Zájem o dovolenou strávenou v tuzemsku roste. Letos se na ni podle odhadů vydají nejméně tři miliony Čechů, tedy asi o deset procent více než loni. Populární jsou letos aktivní dovolené. Ačkoli stále vede pěší turistika, výrazně roste zájem o dovolenou na kolech, a to i v horských oblastech. Tam se tak znovu rozjela řada lanovek a vleků.

V Krušných horách je teď největší zájem o takzvané trailové tratě, tedy adrenalinovou cyklistiku. Místa na nich označují speciální sloupky s čísly. Záchranáři se podle toho rychle orientují. Terén si cyklisté vybírají podle dovedností. Láká je tam dobrodružství a krušnohorská příroda.

Loni během letní sezony jen na Klínovec přijelo kolem 50 tisíc lidí. „Předpokládáme, že ta návštěvnost bude vyšší zhruba o deset tisíc, než byla v loňském roce,“ uvedla mluvčí Skiareálu Klínovec Hana Hoffmannová. V krušnohorských lesích jsou desítky kilometrů tratí různých obtížností a další trasy přibývají.

  • Letní pobyt v Česku zvolily loni více než tři miliony lidí, v zahraničí o sedm set tisíc méně. Jeden a půl milionu Čechů tráví tuzemské dovolené u rodiny nebo známých. Na druhém místě jsou vlastní rekreační zařízení jako chaty nebo chalupy. Za poslední roky právě tuto variantu volí stále více lidí, téměř o půl milionu víc než v roce 2015. Třetí místo si drží hotely. 
  • Podle dat ubytovacích zařízení nejvíc Čechů loni v létě zamířilo na jižní Moravu – přes půl milionu lidí. Následují jižní Čechy, Praha a střední Čechy. Mezi zmíněnými horskými oblastmi jednoznačně vedou Krkonoše a okolí, kam přijelo téměř 300 tisíc návštěvníků, Jizerské hory a Jeseníky.

Na novinky lákají i v Krkonoších, kde otevřeli „herní krajinu“. Sochy v ní mají připomínat krkonošská zvířata. Vyrobené jsou ze stovek kubíků dřeva. „Zvolili jsme severský modřín, který tím, jak je sám o sobě nasycen pryskyřicemi, není potřeba dál upravovat,“ říká sochař Matěj Hájek.

Nová krkonošská atrakce vznikla v rámci česko-polského projektu. Stála 44 milionů korun. Horskou přírodu má přiblížit hlavně dětem.

Hlavně nepřeceňovat síly

Za horskou turistikou Češi tradičně míří i na Slovensko. S Poláky tam patří k nejpočetnějším zahraničním turistům. Někdy ale přecení své síly. Například ve čtvrtek večer se záchranáři museli postarat o skupinu vyčerpaných českých dětí, které s vedoucími absolvovali za silného deště celodenní túru.

Podle horského záchranáře Miroslava Živčáka je potřeba se na túry v horách opravdu dobře připravit a zjistit si i předpověď počasí. Horští záchranáři připomínají, že povodeň z poloviny týdne strhla i několik horských chodníků a některé vrcholy jsou tak hůře dostupné. Největší nápor turistů čekají ve Vysokých Tatrách v srpnu.