Před dvaceti lety zaplavila východ Čech mocná povodňová vlna. Utonulo šest lidí

Mohutné přívalové deště vyústily před 20 lety v jedny z nejhorších povodní, které oblast východních Čech zasáhly. V noci na 23. července způsobily problémy především v okrese Rychnov nad Kněžnou. Hladina nejvíce rozvodněných toků – Bělá, Dědina a Zlatý potok, stoupla místy až o tři metry nad normál. Voda strhala mosty, uzavřela silnice, přerušila dodávku elektrické energie a z provozu bylo vyřazeno přes 1600 hlavních telefonních stanic. Záplavy na Rychnovsku a Náchodsku postihly území o rozloze zhruba 100 kilometrů čtverečních. Zaplaveny byly tři desítky obcí. Během záplav šest lidí utonulo.

Srážky dosahovaly rekordních hodnot, například v Deštném v Orlických horách spadlo za 24 hodin 204 milimetrů srážek. Hladina nejvíce rozvodněných toků – Bělé, Dědiny a Zlatého potoka – stoupla místy až o tři metry nad normál.

Záplavy postihly kromě Rychnovska také okres Náchod, celkem se jednalo o území o rozloze zhruba 100 kilometrů čtverečních. Zaplaveny byly tři desítky obcí, nejvíce postiženou z nich byl Kounov, v jehož části Hluky voda a tuny kamenů zničily desítku domů. Celkem bylo kvůli záplavám evakuováno na 800 obyvatel, mezi nimi i čtyři dětské tábory, ze kterých musely děti odejít ještě první noci.

Během záplav utonulo šest lidí, nepřímou obětí se stal i jeden z dobrovolných záchranářů z Prahy, který zahynul při dopravní nehodě u Čechtic na Rychnovsku. Voda strhala mosty, uzavřela silnice, přerušila dodávku elektřiny a z provozu bylo vyřazeno přes 1600 telefonních stanic. České dráhy musely omezit na několika místech železniční provoz. Celkové škody se vyšplhaly na dvě miliardy korun.

Ve východních Čechách jsou povodně z července 1998 jedny z nejhorších v moderní historii. Velká voda region zčásti postihla již o rok dříve, kdy vyšší polohy Královéhradeckého a Pardubického kraje zasáhly záplavy způsobené vytrvalými dešti, které jinak postihly zejména Moravu. Na východě Čech tehdy zemřel jeden člověk (v celé ČR ovšem 50 lidí), hmotné škody se počítaly v desítkách milionů korun (v celé zemi škody přesáhly 63 miliard korun).

Další povodně zažili lidé ve východních Čechách začátkem března 2000, kdy tající sníh a vydatné srážky výrazně zvedly hladiny řek zejména v horských oblastech, tedy na Rychnovsku, Trutnovsku nebo Orlickoústecku. Škody dosáhly stovek milionů korun, záplavy se ale obešly bez ztrát na životech. Podobnou příčinu měly povodně o šest let později, kdy se k tání enormního množství sněhu v nižších a středních polohách přidal déšť. Škody ve východních Čechách dosáhly zhruba půl miliardy korun; v Dlouhé Třebové nalezli jednoho utonulého.

Zatím poslední rozsáhlejší záplavy postihly východní část Čech na začátku června 2013. Tehdy velká voda, způsobená vydatnými dešti, zasáhla velkou část České republiky. Velké škody voda napáchala v Královéhradeckém kraji na horním toku Labe. V souvislosti se záplavami v kraji zemřeli tři lidé, škody dosáhly 871 milionů korun.