Utajováním Mynářova majetkového přiznání se bude znovu zabývat soud

Neposkytnutím majetkového přiznání kancléře Vratislava Mynáře za rok 2013 se bude muset zabývat Nejvyšší správní soud. Organizace Právo ve veřejném zájmu podala kasační stížnost proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který se za Hrad postavil. České televizi informaci potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci.

Městský soud v Praze letos v červnu rozhodl, že Kancelář prezidenta republiky postupovala v souladu s tehdejším zněním zákona, když informace neposkytla.

Soud dal Hradu za pravdu v tom, že zákon o střetu zájmů dříve na prezidentskou kancelář nepamatoval jako na takzvané evidenční místo, a Hrad tedy neměl povinnost zpřístupňovat majetková přiznání veřejnosti.

Mynářovy majetkové poměry a akvizice jsou často terčem mediálního zájmu, někteří kritici je označují za podezřelé. Právnička Petra Bielinová proto podala v roce 2015 za Právo ve veřejném zájmu správní žalobu poté, co se u prezidentské kanceláře nedomohla požadovaných údajů na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Žaloba směřovala proti kanceláři. Mynář ve věci figuroval jen jako zúčastěná osoba.

Majetková přiznání nově shromažďuje ministerstvo spravedlnosti, v registru je i Mynářovo oznámení za loňský rok. Podle dokumentu kancléř vlastní více než stovku pozemků, mezi nimi značnou část v městysu Osvětimany, domy v Praze a Brně v hodnotě desítek milionů korun a akcie Unipetrolu nebo Pražské teplárenské. Na účtu v bance má 13,5 milionu korun a další desítky milionů půjčil svým vlastním firmám.