Policejní zásah kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů: V hledáčku je zoopark v Bašti i tržnice Sapa

Celníci a policisté zasahují na několika místech kvůli neoprávněnému nakládání s chráněnými zvířaty. Podle serveru Lidovky.cz jde o zabíjení tygrů. Zásah probíhá v zooparku v Bašti nedaleko Prahy, který podle Lidovek patří Ludvíku Berouskovi ze známé cirkusácké rodiny.

Detektivové zasahují podle Lidovek.cz i v areálu tržnice Sapa v pražské Libuši. Vietnamská komunita má být totiž zapletena do nelegálního prodeje produktů z tygřích kostí, které se v Asii využívají k léčbě.

„Můžeme sdělit, že probíhá realizace trestního spisu a s tím související úkony trestního řízení pro důvodné podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, což vlastně znamená porušení mezinárodní úmluvy CITES,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Doplnila, že se na akci podílí vedle celníků a policie také Česká inspekce životního prostředí. „V současné době samozřejmě nemůžeme sdělit bližší informace, protože probíhá vyšetřování,“ upozornila.

Účast inspekce na zásahu dosvědčila vedoucí jejího oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES Pavla Říhová. „Jsem ve středních Čechách, ale nemůžu potvrdit, kde.“

Inspekce podle ní doufá v to, že případ bude mít velikou dohru. Do konce týdne se podle ní k věci uskuteční tisková konference, do té doby inspekce také nemůže o případu podrobněji informovat. 

Starostka Bašti: Berouskův park byl bezproblémový

Starostka obce Bašť Iva Cucová potvrdila, že zásah v obci probíhá: „Požádala jsem obecní policii, aby dojela na místo a zkusila zjistit bližší informace, ale okolí zooparku je uzavřeno a zasahují tam nějaké orgány, nevím ani kdo, protože ani obecní policie nezískala bližší informace,“ řekla.

Park, který provozuje Ludvík Berousek, byl podle ní bezproblémový. „Nezaznamenáváme žádné problémy ani na úrovni správy obce, ani co se týče nějakých stížností občanů. Soužití je bez problémů, o to víc mě zaráží, že by se něco mělo dít, ale nechci to ani nějak komentovat,“ dodala starostka.

Vydáno pod