Na dovolenou s knihou v ruce. Přes léto zájem o čtení roste, prodávají se milostné romány i detektivky

V čele prodejů je Michal Viewegh se svou milostnou dvojnovelou (zdroj: ČT24)

Skoro čtyři pětiny Čechů přečtou alespoň jednu knihu ročně. Deset a více knížek zvládne za stejnou dobu přečíst 22 procent lidí. Knížka bývá také jedním z častých dárků. Četbu nashromážděných knih dohánějí čtenáři třeba během léta, na dovolenou si ale také impulzivně nakupují novinky.

Zájem o knihy v letních měsících roste a vidět je to i na pultech v knihkupectvích. V čele prodejů je Michal Viewegh s milostnou dvojnovelou Muž a Žena, v zádech má humoristu Patrika Hartla.

Z české beletrie patří k nejprodávanějším letním titulům také kniha Hana spisovatelky Aleny Mornštajnové. A mezi bestsellery je i začínající autor Josef Pánek s knihou Láska za doby globálních klimatických změn.

  • Skoro čtyři pětiny Čechů přečtou alespoň jednu knihu ročně.
  • Deset a více knížek zvládne za rok přečíst 22 procent lidí.
  • Více než čtyři a méně než devět knih přečte necelá pětina populace.
  • Z hlediska věku je nejvíc aktivních čtenářů mezi studenty – podíl těch, kteří přečetli deset a více knih, dosahoval přibližně 40 procent.
  • Deset a více knížek přečte také každý čtvrtý důchodce ve věku do 69 let.

Zájem je také tradičně o detektivky a thrillery. Především ale od zahraničních autorů. Žebříčku vedou trhrillery od Dana Browna a detektivky od Jo Nesbeho nebo Daniela Colea. Mezi novinkami se pak objevila mimo jiné také kniha Hlas Arnaldura Indridasona, islandského spisovatele, který kombinuje propracovanou psychologii postav, záhadné vraždy, rodinná dramata i islandskou historii.

I někteří domácí autoři se ale inspirují v zajímavých obdobích české historie a svou cestu ke čtenářům také nacházejí rychle. Mezi představitele tzv. historického krimi u nás patří například Vlastimil Vondruška, který letos vydal 23. knihu ze série Hříšní lidé Království českého.

Mezi další čtené představitele historické krimi patří i František Niedl. Ten před prázdninami vydal nový kriminální příběh Inspektor Prevít.

Zvýšenému zájmu o detektivky a thrillery v období prázdnin vychází vstříc i vydavatelství MOBA, kde Jaroslavu Kuťákovi vyšel dlouho očekávaný detektivní příběh Vražda Kafkova vnuka.

Čtení je potřeba o prázdninách procvičovat i s dětmi. V době volna mohou ztratit kontakt s textem

Podle odborníků je důležité v průběhu prázdnin číst také s dětmi. Zkušenosti rodičů a psychologů totiž napovídají, že děti mohou během prázdnin ztratit kontakt se čtením či zpracováním textu a v září mají problémy ve škole.

„Minulý rok byl syn v první třídě. O letních prázdninách měl volnější režim a od pravidelného čtení knížky jsme upustili. Říkala jsem si, že má přece prázdniny. Po nich přišlo ale drsné poznání, že prvňáček, který se sotva čtení naučil, má bleskurychlou schopnost zapomenout všechna písmenka. Září bylo velmi krušné,“ uvedla Lucie Dytrychová.

Podle odborníků je procvičování čtení důležité, ale nelze přesně určit, kolik knih má dítě během prázdnin přečíst. „Je to individuální dle věku a zájmu. Je dobré, když přečte alespoň nějakou,“ uvedla dětská psycholožka Jana Hýbnerová.

Podpora rodičů při získávání vztahu ke knihám je podle Hýbnerové nezbytná. Podle odborníků je faktem, že když dítě nevídá rodiče knihy číst, zájem o knížky hledá složitěji.