Kvalitu vody místy zhoršují toxické sinice, někde platí zákaz koupání

Kvalitu vody na koupalištích zhoršují toxické sinice (zdroj: ČT24)

Kvalita vody ve většině českých venkovních koupališť je dobrá a lidé se v nich mohou bez obav koupat. Přesto hygienici už vyhlásili na některých místech zákaz, několik dalších míst pak ke koupání nedoporučují a lidé by se poté, co vylezou z vody, měli osprchovat. Návštěvnost koupališť však byla začátkem léta nízká, chladné počasí k vodě nelákalo.

Zákaz koupání platí pro rybníky Rosnička na Svitavsku, Sykovec na Žďársku a Černý na Jihlavsku a dále na přírodních koupalištích Modrá v areálu Živá voda u Velehradu a na pražském Šeberáku. Kvůli velkému množství sinic by mohlo při koupání hrozit akutní poškození zdraví.

Ze stejného důvodu je voda nebezpečná ke koupání ve Velkém rybníce u Hroznětína na Karlovarsku. Značně znečištěná vodními mikroorganismy je i voda v přehradě Seč na Chrudimsku. Dlouhodobě nevhodná ke koupání je podle hygieniků voda v rybníku Valcha na Klatovsku.

Vysoký výskyt sinic byl potvrzen i v nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku, kde zároveň stále platí upozornění na riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou. Aktuální kvalitu koupacích vod v České republice sleduje web ministerstva zdravotnictví.

Hygienici upozorňují, že u koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Kvalitu vody sledují jen na vodních plochách uvedených na jejich webových stránkách.

Jinde je koupání na vlastní nebezpečí. Výskyt sinic ale lze ověřit jednoduchým testem, kdy vodu naberou do plastové lahve a po půlhodině ověří, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice. Pokud zůstane voda rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně jde o řasy.

Provozovatelé koupališť i venkovních bazénů zatím kvůli chladnému počasí a zhoršené kvalitě vody v některých přírodních koupalištích prodělávají. Některé akvaparky na začátku prázdnin dokonce uzavřely na několik dnů venkovní bazény. Ztráty už teď počítají na statisíce korun.

Pokud se oteplí, k vodě sice vyrazí větší počet návštěvníků, ale kvalita vody v přírodních koupalištích se bude zhoršovat.