Pirát Bartoš: Sociální demokraté nevolí menší zlo, podílí se na velkém zlu

Ivan Bartoš hostem pořadu Inteview ČT (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš (ANO) po tři čtvrtě roce „údajného vyjednávání“ získal „na sílu“ s pomocí komunistů a „třetích houslí“ ČSSD důvěru pro svou vládu. Tak okomentoval v pořadu Interview ČT aktuální situaci na české politické scéně předseda opozičních Pirátů Ivan Bartoš. Jako alibistickou odmítá argumentaci sociálních demokratů, kteří tvrdí, že účastí v kabinetu trestně stíhaného premiéra volí menší zlo. Podle Bartoše se podílejí na velkém zlu, a to proto, že mají stamilionové dluhy.

Bartoš si všiml, že někteří Pirátům vyčítají, že se nesebezapřeli a s hnutím ANO se nerozhodli spolupracovat, aby zabránili nástupu komunistů k moci. Považujeme to za nespravedlivé. „To bychom zradili!“ zhrozil se nad takovou variantou.

„Nemůžete získat hlasy ve volbách s nějakým programem a pak říct ‚sorry jako‘, jako to dělá pan Andrej Babiš, který ještě v roce 2017 tvrdil, že s komunisty do vlády nepůjde ani nevyužije jejich hlasy,“ poznamenal předseda Pirátů. „Lidé si pamatují,“ myslí si Bartoš.

Bartoš zdůraznil, že je vinou Andreje Babiše, že jsou komunisté po třiceti letech opět u moci. „Lpěl na tom, že on bude trestně stíhaný premiér, s demokratickými stranami nejednal, hned na začátku poslal všechny velmi arogantně k šípku, bavil se výhradně s komunisty a SPD a platil jim posty v Poslanecké sněmovně za to, jak hlasovali při obsazování důležitých postů,“ vyčetl šéfovi hnutí ANO.

Babiš podle Bartoše nebyl ochoten dělat skutečnou politiku a hledat kompromis. Dodal, že podmínky Pirátů pro vstup do vlády se netýkaly jen Andreje Babiše: požadovaly absenci lidí nekompetentních či s korupční minulostí. Ani tyto podmínky nebyly splněny, což doložil na příkladu ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO).

Bartoš: ČSSD volí velké zlo

Bartoš odmítl tezi sociálních demokratů, kteří tvrdí, že jejich vstup do vlády opřené o komunisty je „menším zlem“, než kdyby vznikla vláda ANO s SPD a KSČM či „jiná zla, která by mohla přijít“, jak se podobně jako ostatní zákonodárci za ČSSD vyjádřil poslanec Roman Onderka (ČSSD). Takovou argumentaci považuje Bartoš za alibistickou. „Podílejí se na velkém zlu,“ soudí.

I proto se pirátští poslanci při projednávání důvěry vládě jmenovitě ptali svých sociálnědemokratických kolegů, zda opravdu věří Andreji Babišovi, když mu hodlají vyslovit důvěru. „Vláda má špatnou energii, straníci k tomu byli donucení,“ míní předseda Pirátů i na základě toho, jak nenadšeně se mnozí koaliční poslanci při vyřknutí formule „Pro návrh“ tvářili.

Bartoš si myslí, že straníci ČSSD byli k vyslovení důvěry spíše donuceni, než že by šlo o projev jejich nejlepšího vědomí a svědomí. Sociální demokracie totiž podle Bartoše vstoupila do vlády, protože má dluhy v řádech stamilionů a vzhledem ke slabému volebnímu zisku nedostane tolik peněz, kolik v Lidovém domě očekávali.