Záchranu od horské služby nemají cizinci zadarmo. Část ale nechce platit, lžou i o své adrese

Události ČT: Horská služba má problém vymoci od části cizinců peníze (zdroj: ČT24)

Zranění v zahraničí může znamenat nejenom bolest, ale v případě zapomenutého pojištění i účet na stovky tisíc korun, přičemž k nejdražším patří zásahy horské služby. Obdobně by měli za záchranu platit i cizinci na českých horách – zhruba pětina z nich se tomu ale snaží vyhnout, třeba i tím, že udává falešnou adresu.

V loňském roce horská služba rozeslala přes patnáct set účtů za svůj zásah. „Počet zraněných cizích turistů neustále roste. Nejčastěji jsou z Německa a z Polska,“ doplnil ředitel horské služby František Hadáček.

Jedním z posledních případů byl v úterý belgický turista v Krkonoších, který směřoval na Sněžku. S podezřením na infarkt k němu z Pece pod Sněžkou musel vyrazit tým záchranářů. „Byl zhruba čtyři sta metrů pod vrcholem Sněžky. Je to nepřístupný terén, společně s námi letěla letecká záchranná služba z Hradce Králové,“ uvedl záchranář Horské služby Tomáš Novák. Potíže naštěstí nebyly vážné, šlo jenom o dušnost, účtu se ale muž nevyhne.

Výše poplatků horské služby se liší podle toho, o jaký jde zásah. Má tři kategorie. Za ošetření na stanici se platí 35 eur, jednoduchý zásah v blízkém okolí stojí 170 eur a větší akce třeba na úpatí Sněžky vyjde na 345 eur, což je zhruba devět tisíc korun.

Pomoc na českých horách patří k levnějším

Skoro pětina zachráněných ale platit nechce. Někteří z nich se dokonce ani nestydí záchranářům lhát. „Máme zkušenost, že ten, kdo není pojištěn, se snaží, aby se poplatky nedaly vymáhat, třeba udává neexistující adresu,“ popsal šéf horské služby.

Pomoc na českých horách je přitom stále ještě relativně levná; výjezd záchranářů, let vrtulníkem a ošetření v nemocnici třeba na sousedním Slovensku může vyjít i na stovky tisíc korun.

Pro vymáhání v cizině zastupuje českou horskou službu advokátní kancelář z Německa. I díky tomu se jich podaří získat zhruba osmdesát procent, víc ale z cizinců zřejmě nedostane. Jenom soudní poplatky v zahraničí by totiž vyšly dráž než účet, který za záchranu vystaví.