Nahradit srdce lékaři poprvé zkusili před 50 lety. Uspěli až později, jeden z prvních pacientů žije dodnes

UDÁLOSTI: Přesně před 50 lety se chirurgové v tehdejším Československu pokusili o transplantaci srdce (zdroj: ČT24)

Od prvního pokusu o transplantaci srdce provedeného v Československu uplynulo 50 let. Tým Karola Šišky nebyl vysloveně úspěšný – pacientka přežila jen několik hodin. Narýsoval však cestu k prvním úspěšným transplantacím, které se provádějí od roku 1984. Jeden ze tří pacientů operovaných v tomto roce žije dodnes.

Transplantace srdce provedená 9. července 1968 v Bratislavě byl první pokus o takovou operaci provedený ve východním bloku. Následoval pouze sedm měsíců po vůbec prvním takovém pokusu, kdy lékaři transplantovali srdce pacientovi v Kapském Městě. Zatímco jihoafrický pacient žil po operaci necelé tři týdny, žena operovaná v Československa zemřela po několika hodinách.

První operace nebyly příliš úspěšné v tom smyslu, že by výrazně prodloužily pacientův život, protože jejich těla darovaný orgán nepřijala. Trvalo ještě téměř deset let, než se podařilo objevit lék, který potlačil imunitu natolik, že tělo dokázalo nové srdce přijmout.

V Československu proběhla první úspěšná transplantace srdce téměř šestnáct let po úvodním experimentu – počátkem roku 1984 v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Jak tehdy informovaly Televizní noviny Československé televize, šlo o čtyřiačtyřicetiletého technika Nové huti Klementa Gottwalda v Ostravě. „Těším se na celou rodinu, na děti, a potom do práce,“ řekl operovaný muž.

Živ a zdráv i 34 let po operaci

Téhož roku ale dostali v IKEMu nová srdce hned tři lidé včetně Rudolfa Sekavy, který stále žije. „Pan Sekava bezpochyby patří celosvětově mezi rekordmany – čtyřiatřicet let po transplantaci srdce,“ podotkl přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEMu Ivan Netuka. Dodal, že deseti let od transplantace se dožívá zhruba 60 procent operovaných.

Sám Rudolf Sekava dostal nové srdce v situaci, kdy to staré bylo na pokraji selhání. Již nemohl chodit, ale ani ležet. Od transplantace prodělal ještě dvě operace. Kromě zákroku na žlučníku mu lékaři voperovali kardiostimulátor, aby srdce drželo správné tempo.

Lékaři Vladimír Kočandrle, Juraj Fabián a Pavel Firt provedli v únoru 1984 první úspěšnou transplantaci srdce v ČSSR
Zdroj: Zuzana Humpálová/ČTK

„Cítím se životním dlužníkem – jednak neznámého dárce a všech, kteří se podíleli na tom, že transplantace proběhla úspěšně. Někdy si člověk uvědomuje, že v takové situaci dostal víc, než mohl v životě dát,“ řekl pacient-rekordman.

V současnosti transplantují srdce kromě IKEMu také lékaři ve fakultních nemocnicích v Motole a Brně, motolské kardiocentrum se přitom specializuje na děti. Ročně dostává nové srdce asi sedm desítek lidí, hisotoricky nejvíce transplantací proběhlo v roce 2014, kdy lékaři vyměnili 87 orgánů.

Pacient s transplantovaným srdcem: „Přesvědčili mě, že je to poslední možnost, takže jsem nakonec řekl ano.“ (zdroj: ČT24)

Čekání na vhodné srdce umožní i pokročilá technika

Na transplantaci zároveň čeká dalších několik desítek lidí, aktuálně jich je 94. Protože může trvat i měsíce, než na ně přijde řada, hledá medicína stále nové cesty, jak dosluhujícímu srdci vypomoci, než přijde nové, nebo je na čas zcela nahradit.

Nejnovějším krokem je biokompatibilní umělé srdce. Pacienti sice musí neustále nosit brašnu s bateriemi, které umělý orgán pohánějí, ale mohou díky němu dýchat a chodit. Podrobnější údaje ale zatím nejsou k dispozici. Probíhá studie, a tak lékaři zatím nemohou nic říct.