Dvě stě tisíc lidí už sleduje předpověď počasí s novou aplikací v mobilu

Dvě stě tisíc lidí už sleduje předpověď počasí s novou aplikací v mobilu (zdroj: ČT24)

Stále více lidí sleduje předpověď počasí v mobilech a tabletech. Novou aplikaci nedávno představil i Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Za dva měsíce si ji stáhlo přes 200 tisíc lidí.

„ČHMÚ aplikace dá předpověď počasí na dnešek i na několik dní dopředu,“ říká vedoucí projektu Čeněk Rauscher ze společnosti OKsystem. Aplikace je zdarma a není třeba ani žádná registrace. Zatím je ale k dispozici jen pro Androidy, pro systém iOS bude dostupná v polovině srpna.

Není úplně přesná, ostatně jako žádná meteorologická předpověď. Někdy se stane, že přestože jsou mraky protrhané, aplikace říká, že by mělo pršet. Rozdíl je v tom, že mobil neukazuje aktuální počasí, ale výsledky modelu Aladin, které můžou být i několik hodin staré. 

Stejně fungují i ostatní aplikace. Model Aladin ale počasí počítá primárně pro Česko, a výsledky jsou tak mnohem přesnější. Přesto se nedá odhadnout všechno. Třeba předpovědět, kde přesně budou bouřky, je hodně obtížné.

„Jsme rádi, když určíme zhruba kraje, kde se může ta konvekce rozvinout. Ale přesná předpověď konkrétní bouřky je hudba budoucnosti. Kdo ví, jestli se to podaří,“ říká Radmila Brožková z Oddělení numerických předpovědí počasí ČHMÚ.

Model počítá nové údaje čtyřikrát za den. V mobilu se aktualizují automaticky. V aplikaci je i textová předpověď, kterou píší přímo meteorologové z ČHMÚ. Ukazuje třeba také aktivitu klíšťat.

„Některé údaje chodí častěji, například výstrahy. Ty přijdou ve chvíli, kdy nějaká výstraha je a v tu chvíli my ta data zpracujeme a ty telefony se je v tu chvíli dozvědí,“ říká Rauscher. Více informací je v aplikaci ČHMÚ Plus. Ta navíc obsahuje třeba vývoj kvality ovzduší, stavu vod nebo UV indexu.