ČT: Sebevražda Dahlgrena ve Valdicích není trestným činem dozorce

Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončila vyšetřování smrti Kevina Dahlgrena ve věznici Valdice. Trestný čin příslušníka Vězeňské služby nezjistila a podala návrh na kázeňské projednání nadřízenému funkcionáři. Čtyřiadvacetiletý Američan si odpykával doživotní trest za čtyřnásobnou vraždu. Ve vězení se letos v lednu zabil.

„Inspekce se v této kauze zabývala podezřením z možného pochybení příslušníků Vězeňské služby České republiky, kteří měli plnit své služební povinnosti. Během naší několikaměsíční práce byly shromážděny všechny důležité podklady pro rozhodnutí. Vyžádán byl rovněž znalecký posudek,“ uvedla GIBS  v tiskové zprávě.

„Po vyhodnocení všech okolností bylo prověřování ukončeno s tím, že v dané věci mohlo dojít k porušení interních předpisů, a proto byl z naší strany podán návrh na možné kázeňské projednání nadřízenému funkcionáři. Prověřováním tedy nebylo zjištěno, že by se některý ze sloužících příslušníků Vězeňské služby dopustil v této kauze trestného činu,“ doplnila inspekce.

Mluvčí valdické věznice Eva Francová řekla, že věc bude nyní v kompetenci ředitele: „Po seznámení se se spisovým materiálem bude postupovat v souladu se zákonem o služebním poměru.“

Dahlgren v květnu 2013 zabil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel – otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Dahlgren se v Česku nějakou dobu živil jako učitel angličtiny, zavražděná žena byla jeho sestřenicí.

Po vraždě odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Dne 23. května ho policie zadržela na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy poté rozhodly o jeho vydání do Česka, kam byl dopraven 31. srpna 2015.

Američan se již ve vazební věznici pokusil pořezat břitem, poté se strážci snažil vytrhnout obušek. Dahlgrenovi pak strážci dali pouta a skončil na psychiatrickém oddělení vazební nemocnice. Podle zprávy z vazební věznice řekl, že se nechtěl zabít, ale snažil se o vyventilování naštvanosti, tehdy prý uvedl, že se nic podobného už nebude opakovat.

V červenci 2016 ho brněnský krajský soud nepravomocně odsoudil na doživotí, Dahlgren se proti rozsudku odvolal. Loni v březnu vrchní soud odvolání zamítl, rozsudek se tak stal pravomocným. Letos v lednu Dahlgren spáchal ve věznici ve Valdicích sebevraždu.