Babiš nenavrhne Pocheho na ministra zahraničí. ČSSD na nominaci trvá

Andrej Babiš nehodlá navrhnout do funkce ministra zahraničí europoslance za ČSSD Miroslava Pocheho. Designovaný premiér a šéf hnutí ANO to řekl v rozhovoru pro deník Právo. Hlavním důvodem jsou podle něj rozporné představy o migraci a také už dřív avizovaný nesouhlas prezidenta Miloše Zemana a komunistů. ČSSD ale na nominaci Pocheho trvá.

„Představy pana Pocheho o migraci jsou v zásadním rozporu s mými představami. Proto nemohu pana Pocheho navrhnout. Pokud naše vláda myslí vážně boj proti migraci a kvótám, tak nemůže být jejím členem člověk, který podporuje kvóty,“ řekl Babiš Právu. 

„A to nemluvím o výhradách pana prezidenta a komunistů. Ale pevně věřím, že tento rozpor případně vyřeší pan předseda Hamáček s panem prezidentem a nebude to vůbec ve hře,“ dodal designovaný premiér. 

Zeman uvedl už v květnu, že je pro něj Poche jako šéf české diplomacie nepřijatelný. Ke kritice se přidali i komunisté, o jejichž hlasy se má nově vznikající kabinet hnutí ANO a sociálních demokratů opírat.

Předseda ČSSD Jan Hamáček ovšem na nominaci trvá. „Změna resortů možná z mého pohledu není. My jsme dali do referenda principy koaliční spolupráce a tam bylo jasně řečeno, které resorty bude sociální demokracie kontrolovat. Změna nepřichází v úvahu,“ vyjádřil se taktéž pro Právo předseda ČSSD Jan Hamáček.

Poche pro ČT: Podporu v ČSSD mám, Babiš asi sleduje plán B

Sám Poche pak České televizi řekl, že má podporu napříč sociální demokracií. Výrok Babiše, který zazněl den poté, co ČSSD ve vnitrostranickém referendu schválila vstup do vlády s hnutím ANO, označil za nestandardní. „Pan premiér Babiš vyvolává velmi hlubokou koaliční krizi ještě před vznikem koalice. Moc tomu nerozumím, ale myslím, že tím asi sleduje nějaký plán B,“ konstatoval.

„V tuhle chvílí cítím velmi silnou a čím dál silnější podporu svých kolegů, jak z poslaneckého klubu, tak ze sociální demokracie a nevidím žádnou možnost, že by sociální demokracie pak tu vládu podporovala,“ pokračoval europoslanec. „Je dokonce možné, že se tím otevírají dveře nějaké menšinové vládě hnutí ANO a KSČM, určitě bez sociální demokracie, nebo možná k návratu SPD k jednacímu stolu.“

Jména ministrů Babiš Zemanovi představí v neděli. Ještě ale nemá jasno o všech postech a někde se rozhoduje mezi dvěma kandidáty. Sporný bod budou potenciální koaliční partneři řešit o víkendu, v sobotu se chce Babiš sejít s Hamáčkem.

Netolický: Pokud prezident nejmenuje ministra, je to na ústavní žalobu

Místopředseda ČSSD Martin Netolický v pátek večer v Událostech, komentářích ještě před zveřejněním Babišova postoje uvedl, že ČSSD na Pochem trvá.

„Miroslav Poche zůstává nominantem ČSSD na ministra zahraničních věcí a byl předložen panu premiérovi jako nominant, tedy pan premiér by měl spolu s dalšími čtyřmi jmény za ČSSD panu prezidentovi tato jména nominovat,“ řekl Netolický.

„Pokud pan prezident bude dodržovat Ústavu České republiky, tak bude také jmenovat na základě návrhu předsedy vlády,“ dodal místopředseda sociální demokracie s tím, že jinak je to na zvážení žaloby.

„Ústava jasně říká, kdo má co na starosti, a jestli chceme otevírat kreativní výklad ústavy, jak v minulém roce pan prezident svůj výklad ústavy nazval, pak je to možná na třetí autoritu a tou je ústavní soud, potom je to na kompetenční žalobu,“ řekl. 

Netolický odmítl, že by nastala varianta, že by Miroslav Poche změnil sám svůj postoj a například z „osobních“ důvodů svou kandidaturu stáhl.

„Pokud někdo vytváří nějaké nálady, které nejsou opodstatněné, je to jen proto, že pan Poche podpořil protikandidáta pana prezidenta, tak to prostě v životě chodí. Myslím, že všichni ústavní činitelé jsou profesionálové, takto by se měli chovat, a rozhodně by v tom žádné osobní vztahy neměly hrát žádnou roli,“ dodal Netolický.

Události, komentáře: Zeman musí Pocheho jmenovat, trvá na ministrovi ČSSD (zdroj: ČT24)

Pirát Lipavský: Za Zemanovou nevolí je i jeho východní orientace

Podle místopředsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovy Jana Lipavského (Piráti) jsou za nevolí prezidenta jmenovat Pocheho i jiné zájmy. „Miloš Zeman se dlouhodobě snaží přeorientovat naši zahraničně-politickou orientaci směrem na východ, do Ruska, do Číny,“ řekl taktéž v Událostech, komentářích Lipavský.

Podle něj je za touto „hrou“ například zájem o dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech, který je zahraničně-politickým tématem.