„ČSSD by měla být více optimističtější,“ řekl místopředseda komunistů Grospič

90’ ČT24: ČSSD by měla být více optimističtější, řekl místopředseda KSČM Grospič (zdroj: ČT24)

Po vyslovení se sociálních demokratů ve vnitrostranickém referendu pro vstup do vlády s hnutím ANO by menšinové dvojkoalici měli krýt záda komunisté. Podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče by ČSSD měla být více optimistická.

Na podpoře komunistické strany bude viset osud nově vznikající vlády, pro jejíž vznik se ve vnitrostranickém hlasování vyslovili sociální demokraté. „Výsledek pro nás neznamená až tak velké překvapení,“ uvedl v pořadu 90' ČT24 místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

A komunisté si tak mohou klást podmínky, aby pro menšinovou vládu zvedli ruku. „Podmínkou je, že se našich sedm základních programových bodů musí objevit v programovém prohlášení vlády,“ potvrdil Grospič. Mezi požadavky komunistů jsou například trvalý růst minimální mzdy, valorizace důchodů, či nezvyšování cen bydlení a podpora výstavby obecních bytů a také zdravotní péče bez navyšování spoluúčasti.

Grospič si však neodpustil ani pomyslný špílec vůči sociální demokracii. „ČSSD si tak trochu řeší své vlastní problémy z období minulého vládnutí. Pobavila mě slova pana předsedy ČSSD Hamáčka, který řekl, že varianta vlády s naší podporou je jedna z nejhorších, ale jedna z horších by byla s SPD. Sociální demokracie se v minulosti několikrát výrazně sebeobětovala ale ne vždy šťastně. Trochu by jí slušelo, kdyby se optimističtěji dívala na svět a byla sociální demokracií,“ řekl Grospič.

Špílec proti Hamáčkovi

Podle Grospiče nejsou na místě slova o obětování se sociální demokracie. „Pokud se ČSSD chce takto obětovat, slovy předsedy ČSSD, pak by se možná slušelo, pokud by zůstaly na takové úrovni vlády, jako my, a podporovali menšinovou vládu hnutí ANO, i tak by mohli realizovat svůj program,“ řekl.

Naopak si pozici komunistů u nově vznikající vlády pochvaluje. „Zachováváme si vysokou míru suverenity v rozhodování, nejsme totiž vázáni žádným koaličním návrhem od ČSSD ani ANO a nejsme součástí koalice. Ani nechceme, protože jsme si vědomi programových rozporů, která tato koalice má,“ řekl v Devadesátce ČT24 Grospič.

A vymezil se i vůči předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi. „Možná, že pan předseda Hamáček je sice předsedou ČSSD, ale není až tak sociální demokrat. Mám v živé paměti jeho vazby na zahraniční kruhy, jeho nadšení třeba pro to, aby se uvolňovali vojáci do zahraničních misí bez souhlasu Poslanecké sněmovny, byl spolupředkladatelem takového zákona v minulém volebním období,“ řekl místopředseda komunistické strany.

Komunisté zvažují aktivní podporu

Podle něj by naopak prospělo, kdyby ČSSD „ctila politiku sociální demokracie a zkušenosti z krajů a obcí.“ „Z koaličního spoluvládnutí s ČSSD s komunisty jsou pozitivní,“ dodal.

K podpoře nové vlády však ještě podle něj povede poměrně dlouhá cesta přes stranický aparát komunistů. „Nebudu předjímat rozhodnutí ústředního výboru, může se během čtrnácti dnů ještě leccos odehrát, nejenom v komunistické straně, ale i v rodící se vládní koalici. Za předpokladu, že nenastanou už žádné vážnější problémy, naše požadavky budou akceptovány a vyříkají si požadavky ČSSD a hnutí ANO, pak si myslím, že ústřední výbor zváží tuto věc a jednou z variant je, že doporučí poslaneckému klubu, aby tuto vládu podpořil při hlasování v Poslanecké sněmovně,“ řekl místopředseda komunistů a také dodal, že by se mělo jednat o aktivní podporu, tedy ne odchod z Poslanecké sněmovny před hlasováním.

Chtějí-li podporu, chceme my kontrolu

A podle něj je přirozené, že komunisté, jako strana podporující vládu, má mít dohled nad státními a polostátními podniky. „Chceme, aby tyto firmy byly spravovány vládou s péčí řádného hospodáře. Pokud máme tuto vládu podporovat, chceme plnit především kontrolní funkci a chceme mít záruku, že tyto firmy nebudou privatizovány nebo vyváděny do zahraničí,“ řekl. 

„Chce-li nějaká strana plnit svou kontrolní funkci, musí mít dostatek informací. My netrváme na těchto věcech pro komunistickou stranu, ale to, aby se toho primárně chopily dvě politické strany, které jsou ve vládní koalici,“ upřesnil ještě Grospič.

Babiš odnese návrh nové vlády prezidentovi v neděli (zdroj: ČT24)

Podle Grospiče „není nic zakázaného a nestandartního,“ že premiér vychází vstříc prezidentovi v personálním obsazení vlády. „Dělo se tak i v minulosti, kdy i například sociální demokracie ráda vycházela takto vstříc, je to především primárně vztah premiéra a prezidenta a jejich odpovědnost,“ řekl. Jde právě o sporné obsazení postu ministra zahraničních věcí. Právě v tomto bodě si musí ještě ČSSD s ANO ujasnit, koho do funkce nominovat. S nominací kandidáta ČSSD Miroslavem Pochem prezident Miloš Zeman nesouhlasí.

„Dohodli jsme se, že nebudeme tuto věc komentovat do doby, než nám bude představen definitivní seznam celé vlády, se kterým pojede předseda vlády za panem prezidentem, aby ho s ním konzultoval,“ řekl k tomuto tématu Grospič. Pak ale připustil, že i komunistům je Poche „proti srsti“. „Je to osoba, která je problematická asi ne jen pro nás,“ řekl Grospič a připomněl třeba to, že se Poche dříve ve svých prohlášeních vymezil například vůči Rusku.