Lékárníci chtějí 600 milionů navíc, pojišťovny nabídly 30

UDÁLOSTI: Lékárníci původně chtěli o miliardu víc, teď svůj požadavek snížili na 600 milionů (zdroj: ČT24)

Lékárníci chtějí, aby jim zdravotní pojišťovny v příštím roce platily zhruba o třetinu více než nyní. Žádají, aby podle nové úhradové vyhlášky dostávali 22 korun za recept nebo 17 korun za položku, v současnosti jim pojišťovny platí pouze 13 korun. Kdyby pojišťovny souhlasily, musely by lékárnám napřesrok vyplatit 600 milionů korun navíc, zatím však nabízejí řádově nižší navýšení. Termín, do kdy by se měly obě strany dohodnout, brzy vyprší. Ministerstvo zdravotnictví však dalo najevo, že stále doufá, že dohoda vznikne.

Lékárny jsou jediným segmentem zdravotnictví, který zatím nemá dohodu s pojišťovnami o úhradách v příštím roce. Podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby zatím nabídly pojišťovny pro příští rok navýšení jen asi o 30 milionů korun, tedy dvacetkrát méně, než lékárníci žádají.

„Mám informaci, že se stále pracuje na nějakém návrhu. Nicméně myslím si, že dosavadní nabídky pojišťoven vůbec nereflektují současnou situaci,“ podotkl. Upozornil, že mají všechny segmenty slíbený pětiprocentní růst, čemuž nabídka pojišťoven neodpovídá. Původně přitom chtěli lékárníci přidat celou miliardu, s částkou 600 milionů přišli až po přehodnocení.

Na vzájemné jednání mají lékárníci a pojišťovny čas do 19. června, tj. příštího úterý. Ministerstvo zdravotnictví do jednání zatím vstupovat nechce. Podle dřívějších slov mluvčí ministerstva Gabriely Štěpanyové úřad věří, že se lékárníci ještě pokusí s pojišťovnami dohodnout.

Pokud se tak nestane, ministerstvo se však do věci vloží a úhrady pro lékárny stanoví samo. V tom případě se však lékárníci na zlepšení těšit nemohou. „Nemohou čekat žádné zázraky. Máme nějaké prostředky, které se v zásadě už rozdělily,“ vzkázal jim ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Lékárníci chtějí ještě větší změny, ani na nich se s pojišťovnami neshodnou

I pokud dohoda nakonec vznikne, bude chtít lékárnická komora upravený systém co nejdříve znovu změnit. Žádá úpravu zákona, která by – nejlépe s účinností od roku 2020 – zásadně změnila způsob, kterým je práce farmaceutů odměňována. V současnosti je zisk lékáren tvořen maržemi a signálním výkonem za výdej receptu – dnes třináctikorunový, podle představ komory výhledově sedmnáctikorunový či dvaadvacetikorunový.

Změna by měla spočívat v zavedení pevné částky za výdej léku. „Chceme přejít z výlučně maržového systému, kde odměna závisí jen na ceně vydaného léku, na to, aby byla placená přímo práce lékárníka stejně jako lékaře,“ shrnul Lubomír Chudoba.

Pojišťovny ovšem navrhují jinou změnu. „Preferují systémové změny, které by vedly k finančnímu posílení poskytovatelů lékárenské péče, a to prostřednictvím úpravy sazby marží,“ uvedl Svaz zdravotních pojišťoven do protokolu z dohodovacího řízení o výši úhrad. S takovou myšlenkou ale lékárníci nesouhlasí. Obávají se, že kdyby se změnily marže, samotné lékárny zůstanou tam, kde jsou nyní. „Protože o to přijdeme ze strany distribučních firem,“ míní Chudoba.

Ze současného systému, který funguje od zrušení dřívějších poplatků za recept, podle něj dostávají lékárny asi o osminu méně, než měli slíbeno. Loni na podzim se kvůli tomu některé lékárny připojily ke stávce praktických lékařů.

Zatímco o úhradách v příštím roce lékárníci ještě jednají, další zdravotnické segmenty se s pojišťovnami již dohodly. Z 20 miliard, které příští rok půjdou do zdravotnictví navíc, dostanou 13 nemocnice – především na příplatky sestrám. Přilepší si tak o devět procent. Ostatní obory počítají s navýšením kolem pěti procent.