Kožešinové farmy se brání úplnému uzavření, usilují o změnu zákona

Chovatelé zvířat na kožešinu žádají změnu zákazu kožešinových farem. Připravili společný návrh na zmírnění zákona, případně budou usilovat o navýšení náhrad za ukončení činnosti. Ačkoliv zákaz začne v Česku platit už za půl roku, s výjimkou jedné farmy podniky provoz zatím neomezují. Organizace OBRAZ – Obránci zvířat, která zákon iniciovala, jakékoliv uvolnění zákazu chovu na kožešiny odmítá.

Svaz chovatelů kožešinových zvířat chce využít každé možnosti, aby se nemusely farmy úplně zavírat. Usiluje o zrušení plošného zákazu farem, přijatelné je pro něj zpřísnění podmínek.

„V rámci celé Evropy existují certifikované chovy (například i v Norsku), které splňují nadstandardní mezinárodní kritéria Welfur – je to mezinárodní certifikace, která stanovuje přísná prostorová kritéria pro velikost klecí. Návrh tedy stanovuje to, aby byl chov ve standardu těchto limitů, které poskytuje certifikát Welfur – takové chovy by tedy mohly dle návrhu svou činnost nadále provozovat,“ uvádí generální sekretář Českého svazu chovatelů David Rameš.

Pokud se nepodaří zákaz farem změnit, chce svaz prosadit vyšší odškodné za ukončení činnosti chovatelů. Návrh zahrnuje vyplácení náhrad závislých na počtu klecí či chovných zvířat. „Náhrady za jednu klec či zvíře by se měly pohybovat v rozmezí čtyř až šesti tisíců korun,“ uvádí svaz. Podle návrhu by měl mít každý chovatel nárok na kompenzační příspěvek, který by zohledňoval druh chovaného zvířete.

„Kompenzace by také zahrnovaly náhrady za technologie a ceny chovného materiálu,“ uvedl Rameš. Současná finanční odškodnění podle Svazu chovatelů neodpovídají nákladům na likvidaci farem nebo technologické vybavení na jejich dřívější provoz. „Výše náhrad vůbec neřeší, zda jde o drobnochovy, či velkochovy,“ poukázal majitel kožešinové farmy ve Velkém Ratmírově David Vojtíšek.

Novela zákona vznikla z iniciativy neziskové organizace OBRAZ, která od března 2015 vedla kampaň za zákaz kožešinových farem. „Současná podoba zákazu byla ta nejlepší i nejrychlejší z variant, které byly na stole,“ říká předseda organizace OBRAZ Marek Voršilka.

Zrušení, nebo změnu v úpravě zákazu kožešinových farem OBRAZ zásadně odmítá. „Proti změnám ve finančních náhradách pro kožešinové farmy v rozumné míře nic nenamítáme, jsme ale zásadně proti rušení nebo úpravám zákona,“ uvedl Voršilka.

V Česku je v současné době registrováno devět kožešinových farem. Pět z nich chová více než 1500 zvířat. Převážně jsou to lišky, norci a výjimečně fretky.

Podle údajů organizace OBRAZ nyní osm farem funguje bez omezení. Farma v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku prý provoz omezila. Právě záběry usmrcování norků v Bruzovicích použila organizace OBRAZ při projednávání zákona o zákazu kožešinových farem. Majitele farmy se nyní České televizi nepodařilo kontaktovat. Starosta Bruzovic Pavel Neděla ale uvedl, že „je stále aktivní a pouze silně omezila produkci“.

Zakázat kožešinové farmy? Několik poslanců přesvědčila reportáž (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zemědělství potvrdilo stížnosti na nedostatečné náhrady od většiny kožešinových farem. „S žádným konkrétním návrhem zákona od Svazu chovatelů kožešinových zvířat nebylo ministerstvo doposud seznámeno,“ zní vyjádření resortu.

Svaz chovatelů kožešinových zvířat prý čeká s návrhem na novou vládu. V případě koalice hnutí ANO a ČSSD by měl resort zemědělství spadat pod sociální demokraty.

Od února 2019 by farmy za porušení zákazu mohly zaplatit až půl milionu korun.