Archiv bezpečnostních složek pootevírá své dveře. Při prohlídkách připomene rok 1968

Studio 6: Den otevřených dveří v Archivu bezpečnostních složek (zdroj: ČT24)

Archiv bezpečnostních složek, který patří pod Ústav pro studium totalitních režimů, se na den otevírá veřejnosti. Den otevřených dveří je tematický, historici představí především dokumenty, které souvisejí s obdobím pražského jara 1968. Od 11 do 16 hodin je možné navštívit archivní pracoviště v Praze-Braníku a Kanicích u Brna.

Prohlídky pracovišť archivu bezpečnostních složek začínají každou celou hodinu a jsou komentované. Tematicky se zaměří na období pražského jara 1968. „Momentálně slavíme padesátileté výročí tohoto období, které symbolizuje naději, změnu,“ vysvětlila takové zaměření prohlídek vedoucí Oddělení archivních fondů operativních svazků a vyšetřovacích spisů Xenie Penížková.

Při prohlídkách uvidí návštěvníci například badatelnu, depozitář a restaurátorskou dílnu. Seznámí se třeba se spisem, který vedla StB na Martu Kubišovou, nebo s manifestem Dva tisíce slov. Ten bude jednak možné si prohlédnout, pracovníci archivu také připravili hranou scénku v dobových kulisách, ve které ztvární okolnosti vzniku manifestu. Sepsal jej Ludvík Vaculík na popud Otto Wichterleho a dalších vědců.

„Manifest Dva tisíce slov spisovatelé sestavili jako reakci na období roků 1948 až 1968. Popisuje proces předchozí politiky a nastiňuje politiku budoucí – jak by měla vypadat dál,“ popsala Xenie Penížková, podle které jej však zároveň lze považovat za „oslí můstek pro sovětskou invazi“.

Při návštěvě Archivu bezpečnostních složek by se neměly nudit děti, pro které jsou připravené speciální prohlídky. „V rámci napínavého dobrodružství samy na sobě poznají, v jak nelehké době žili jejich rodiče, prarodiče či praprarodiče,“ slíbili pracovníci archivu.  Podle Penížkové budou děti přepisovat manifest Dva tisíce slov, luštit šifru, zkoumat tajný inkoust pod UV zářením a na závěr možná najdou mezi archiváliemi v depozitáři ukrytou odměnu.