Podnikatel Čadek chtěl z pošty podvodem vylákat 23 milionů, půjde do vězení

Za přípravu podvodného vylákání téměř 23 milionů korun z České pošty si podnikatel Lukáš Čadek odpyká 3,5 roku ve vězení. Pravomocně o tom rozhodl pražský vrchní soud. Čadek vinu odmítá, může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho případ v létě 2015 rozbouřil politickou scénu a vedl ke sporům uvnitř vládní koalice, která si situaci vyjasňovala na předsednictvu Bezpečnostní rady státu.

Čadek na poštách prodával šicí boxy a drobné hračky a sortiment chtěl rozšířit. Plánoval, že bude nabízet prodej dárkových poukázek, za které by zákazníci dostali drobné výhry. Podle pošty to ale jevilo známky loterie, ke které neměl podnikatel oprávnění, a i proto ze zakázky sešlo.

Čadek mezitím nakoupil zboží za více než 15 milionů korun, které mělo sloužit jako výhra za zakoupení stíracího losu. Šlo hlavně o trička a další textil. Pak podal na poštu trestní oznámení a kvůli obchodnímu sporu po ní požadoval 27 milionů korun. Podle detektivů si ale důkazy o nároku na peníze vymyslel a falšoval i klíčové e-maily, v kterých se snažil přesvědčit, že pošta uznala svoji chybu.

Soud ho poslal do vězení za to, že plánoval vylákání peněz z pošty a zatajil poště informaci o prodeji zboží, které do údajné loterie nakoupil. Podle spisu si vymyslel legendu o vzniklé škodě z ústní smlouvy, která nebyla splněna. Podle soudu však není pochyb o tom, že žádná smlouva mezi Čadkem a poštou uzavřena nebyla.

Čadek původně dostal pět let vězení, nyní mu soud trest o rok a půl zmírnil. Vyšší trest by byl podle soudu nepřiměřeně přísný. „Jeho jednání bylo zastaveno ve fázi přípravy,“ vysvětlil předseda odvolacího trestního senátu Miroslav Pavrovský. Zároveň soud Čadkovi zakázal na pět let působit ve statutárním orgánu jakékoliv firmy.

Zapojení Chovance se neprokázalo

Na tuto část případu v roce 2015 navázala korupční část. Obžaloba vinila Čadka z korupce, jelikož tvrdil, že po něm chtěl sociální demokrat z Berounska Kamil Choc třímilionový úplatek za urovnání sporu s poštou. V médiích se objevovaly informace, že milion měl jít sociální demokracii a dva miliony tehdejšímu ministrovi vnitra Milanovi Chovancovi (ČSSD). Vyšetřování ale neprokázalo, že by Chovanec v případu figuroval.

Čadek byl v této části zproštěn obžaloby. Chocem se ještě bude odvolací soud zabývat, jelikož jeho část případu byla vyloučena k samostatnému projednání. Zatím tak v jeho případě platí pětiměsíční podmínka za šíření pomluvy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Chovanec loni před soudem odmítl, že by měl on sám nebo sociální demokracie dostali v souvislosti s případem úplatky. Kauzu považuje za životní chybu. Podle svých slov chtěl pomoct Čadkovi, který v médiích zveřejnil svoji verzi příběhu, podle které mu podnikání s poštou zničilo život.

Případem se v roce 2015 zabývalo také předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Podle Chovance se tam musela objasnit situace kolem České pošty a dokázat, že celá kauza je umělá. „Pokud bychom to nevysvětlili, byl by to můj konec ve funkci,“ dodal Chovanec.

Tehdejší ministr se totiž s Čadkem opravdu setkal, na schůzce byl také tehdejší ředitel České pošty Martin Elkán. Čadek prý sliboval, že přinese důkazy o tom, že je v právu. Podle Chovance ale nikdy žádné důkazy nepřinesl a později ho začala vyšetřovat policie.