Prezident Zeman: Otevření konzulátu v Jeruzalému je prvním krokem na cestě k přestěhování ambasády

Projev prezidenta na galavečeru Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (zdroj: ČT24)

Za přestěhování českého velvyslanectví do Jeruzaléma se znovu vyslovil prezident republiky Miloš Zeman. V projevu na galavečeru Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC) ve Španělském sále Pražského hradu prohlásil nedávné otevření honorárního konzulátu v Jeruzalému za první krok na cestě za přestěhováním velvyslanectví. Současně kritizoval politiku Evropské unie vůči Izraeli.

Po květnovém otevření honorárního konzulátu ČR v Jeruzalému by podle prezidenta Miloše Zemana mělo v listopadu následovat otevření českého domu. Na ně se Zeman do Izraele chystá vycestovat. „To bude druhý krok. A můžete hádat, jaký bude třetí krok,“ řekla hlava českého státu s narážkou na své předchozí výzvy k přestěhování ambasády.

Své velvyslanectví již přemístily do Jeruzaléma Spojené státy. Miloš Zeman to ocenil, byť v žertu poznamenal: „Prezident Trump jen kopíruje mé nápady přednesené před čtyřmi lety.“

Současně však Miloš Zeman kritizoval postoj Evropské unie k Izraeli. „Pouze tři státy zablokovaly návrh bývalé komunistky, paní Mogherini, protestovat proti otevření amerického velvyslanectví,“ poukázal. Takovou politiku přirovnal k politice appeasementu, kterou razilo světové společenství před druhou světovou válkou vůči Německu, a hovořil o zbabělosti a nevychovanosti „některých lidí“.

Současně zdůraznil, že stále vnímá hrozbu islámského terorismu, který dnes podle Miloše Zemana představuje jediné nebezpečí svého druhu. „Kde je IRA, kde jsou Rudé brigády, kde je ETA, kde je Frakce Rudé armády? Všechny se plně rozpustily. Jen islámský terorismus přetrvává,“ míní.

Odmítl, že by bylo možné některé teroristické organizace označit za osvobozenecké hnutí. Zdůraznil, že teroristickými organizacemi jsou Hamás i Hizballáh. Hnutí Fatah pak označil za nedemokratické. „V Palestině nejsou žádné svobodné volby,“ podotkl.

Za projev odměnili posluchači českého prezidenta potleskem vestoje. Představitelé AIPAC ho označili za dlouhodobého přítele a spojence Izraele. Tento galavečer byl v krátké době druhou akcí spojenou s Izraelem, které poskytl Pražský hrad své prostory a vystoupil na ní prezident. Na konci dubna měl Miloš Zeman podobný projev při oslavě 70. výročí vzniku Izraele. I tehdy vyzval k přesunutí české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.