Obce si stěžují na neustálé opakované kontroly z dotačních úřadů. Změnu však senátoři smetli

Události: Obce si stěžují na duplicitní kontroly (zdroj: ČT24)

Obce si stěžují na neustálé úřední kontroly, které často zkoumají to samé, hlavně u projektů dotovaných z evropských peněz. Vyzývají proto vládu, aby tuto duplicitu odstranila, protože je opakované kontroly stojí čas i peníze. Stát ale zatím žádnou změnu nechystá.

Na mnohonásobné kontroly si stěžují například Dolní Břežany. Obec pro svůj rozvoj pravidelně využívá evropské dotace. I to je důvodem, proč se tady kontroly neustále opakují. „Kontrola finančního úřadu, kontrola regionálního operačního programu, kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu,“ vypočítává starosta Dolních Břežan Věslav Michalík.

Změna se nekoná

Průměrně kvůli jednomu projektu přijdou tři prověrky. Většina sice dopadla dobře, je to ale zátěž navíc. Za poslední dva roky se situace vůbec nezměnila. Když minulá vláda připravovala zákon, který měl duplicitu odstranit, popisoval starosta zkušenosti s kontrolory podobně.

„Kontrola netrvá jedno dopoledne, trvá několik dnů, oni si vyžádají dokumenty, přijdou si je nastudovat, někdy si je všechny odvezou. Dotyční pracovníci si s nimi musí sednout,“ popisoval starosta kontroly v létě 2016, kdy se zdálo, že by se situace mohla změnit.

Jenže zákon, který měl systém kontrol ve veřejné správě zjednodušit, narazil loni v létě v Senátu. Horní komora ho odmítla s tím, že by v praxi znamenal víc byrokracie. Sněmovna toto veto už nedokázala přehlasovat.

Ministerstvo financí: Problém je v koordinaci kontrolních orgánů

V současnosti to vypadá, že duplicita kontrol v nejbližší době nezmizí. Podle resortu financí ji totiž není možné legislativně odstranit. Vyplývá to z analýzy, kterou si ministerstvo nedávno nechalo zpracovat.

„Hlavní problém je v koordinaci kontrolních orgánů. My trváme na tom, a skutečně se snažíme to metodicky prosazovat, aby kontrolní orgány spolupracovaly, aby spolu komunikovaly a aby nadmíru obce nezatěžovaly,“ vysvětluje náměstek ministryně financí Tomáš Vyhnánek.

Další argument ministerstva se týká čerpání evropských peněz. Podle resortu se dotace kontrolují v celé Evropské unii stejně, tedy od poskytovatele přes auditní orgán až po Evropský účetní dvůr, a jednotlivé státy se zavedeným systémem nemohou nic dělat. 

I přesto starostové usilují o změnu. „Není možné, aby jedna kontrola střídala druhou, a to s rozdílnými právními stanovisky. Druhá možnost je, že se proti výsledkům takové kontroly mohou obce bránit, mohou podávat dokonce i správní žaloby,“ říká europoslanec za STAN Stanislav Polčák.

I z Poslanecké sněmovny se znovu ozývá, že vláda musí situaci řešit a měla by připravit zákon, který mnohočetnost kontrol odstraní. Změna ale nebude snadná. „Ten zákon je poměrně složitý, zasáhne do mnoha existujících zákonů, nedá se napsat podle mého názoru z opozičních lavic,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle komunistů jsou řešením hromadné kontroly. „Dělat kumulativní kontrolu, dohodnout se, že své zástupce pošle na jednu kontrolu více institucí najednou,“ říká předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.